Foto: Reginald Delrock
Sporter van de week

Sam Delrock op naar WK Taekwon-Do

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

Jarenlang hard trainen heeft Sam Delrock (18) gebracht tot waar ze nu is: sparren op wereldniveau. Vooral volgens anderen dan. Als Sam begint met deze zelfverdedigingssport, kan ze niet bedenken dat ze het zo ver zal gaan schoppen. In 2018 wordt de in Delft geboren Sam zelfs winnaar van de European Cup in Roemenië.

DELFGAUW - "Het leukste aan Taekwon-Do vind ik dat het een full-contact sport is, maar er wel een bepaalde grens aan zit. Altijd controle houden. Het tactische bij taekwondo vind ik ook heel leuk. Je moet iedere keer op je hoede zijn", aldus Sam. De sport heeft twee verschillende varianten, waarvan Sam aan de meest fysieke vorm genaamd 'sparren' doet. Toch is ze van huis uit niet agressief: "Ik doe het niet om stoom af te blazen. Het is gewoon een geweldige sport. Snelheid, kracht, techniek en doorzettingsvermogen: het zit er allemaal in."

Jeugd

Dat Sam nu zo gek is van Taekwon-Do, had ze zelf vroeger niet gedacht: "Toen ik mijn zwemdiploma's had gehaald wist ik eigenlijk niet welke sport ik wilde gaan doen. Toen vroegen mijn nichten aan mij of ik een keertje mee kwam trainen bij hun Taekwon-Do les." De nog jonge Sam is direct verkocht: "Ik vond het gelijk super en ben er vanaf dat moment nooit meer mee gestopt." Wanneer er in haar woonplaats Delfgauw een Taekwon-Do club opent, besluit ze daar te gaan trainen: "Van mijn achtste tot mijn dertiende heb ik bij Team Carvalho getraind. Ik heb er zelfs mijn zwarte band gehaald."

Hard trainen

Na een aantal jaar gaat Sam verder bij Kassem Gym in Delft. Ook traint ze nog bij Graziella Idili, eveneens in Delft: "Dat was een logische stap in mijn ontwikkeling. Ik ben uiteindelijk wel weggegaan bij Idili, maar ben gebleven bij Kassem Gym." Een logische stap voor haar: "De trainingen bij Kassem Gym zijn befaamd en extra zwaar, dus dat is perfect."
Sam traint drie dagen in de week bij Kassem Gym. De andere dagen traint ze bij Sportcenter Koguryo: "Die afwisseling qua clubs vind ik helemaal niet vervelend, maar juist leuk en leerzaam. Veel variatie in tegenstand en oefenstof."

Bikkel

Sam vecht bij de senioren in de categorie -56 kilo. Het betekent dat ze goed op haar gewicht moet letten: "Ik ben wel veel met mijn voeding bezig, maar ik weet waarvoor ik het doe. Ik wil fit en scherp zijn." Haar ouders helpen haar dan ook waar het kan: "Mijn ouders zijn er ieder toernooi bij. Het zijn mijn grootste fans. Ook op mijn werk zijn de tijden aangepast aan mijn trainingsschema. Dat scheelt een hoop. Toen ik nog op school zat moest ik altijd heel erg haasten voor een training. Nu is er iets meer tijd om van tevoren even te eten en rusten."

Wereldkampioen

Aan successen geen gebrek bij Sam. Zo is ze vicewereldkampioen bij de junioren, wordt ze als senior al meteen tweede op het EK en is ze de huidige winnaar van de European Cup. Ook is ze drie maal winnaar van de Open Dutch: "Eén van de grootste toernooien van Europa, maar ik heb nog veel doelen die ik wil behalen." Welke doelen weet Sam maar al te goed: "Ik wil sowieso nog wereld- en Europees kampioen worden. Maar ik ben al dankbaar voor alles wat Taekwon-Do me tot nu toe heeft gebracht. Met dank ook aan mijn sponsors Print-Station.nl en De Bunk'r."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten