Berry Visser richt 'begraafplaats' in

Door: Annemarie de Vries

In aanloop naar de tentoonstelling 'MOJO Backstage, Delftse meesters in de muziekindustrie' die vrijdag van start gaat moest oprichter van MOJO, Berry Visser, afgelopen maandag nog een laatste puntje op de 'i' zetten. Het afwerken van 'zijn' begraafplaats.

Delft - "Hier zijn witte kruizen gemaakt met de namen van artiesten die de afgelopen 50 jaar zijn overleden," legt Visser uit: "Sommige veel te jong en soms met een triest verhaal, maar allemaal meesters in hun vak." Het is een plek waar bezoekers van de tentoonstelling na hun bezoek even tot rust kunnen komen en hun idool kunnen gedenken, maar de 'begraafplaats' is voor iedereen toegankelijk, ook zonder kaartje. "Dat hoort immers bij een begraafplaats" meent Visser. Beklemmend en indrukwekkend tegelijk, is het gevoel dat je er ervaart en als vanzelf doe je er het zwijgen toe, als je de namen ziet en bedenkt hoe jong sommige waren, alsof je echt op een begraafplaats bent. "Dat is precies de bedoeling" legt Visser uit: "Dat mensen even stil kunnen staan bij hun idool en deze op hun wijze herdenken".

Er is geen volgorde in de kruizen, ze zijn willekeurig geplaatst, legt de MOJO oprichter uit: "in de dood is iedereen immers gelijk". Al heeft hij Michael Jackson misschien onbewust toch iets naar achter geplaatst: "Tja dat is moeilijk, wat moet je ervan denken. Maar hij is niet veroordeeld en zijn muziek blijft fantastisch." Elke naam die je ziet roept herinneringen op en meestal schiet er gelijk een bekend nummer door je hoofd van nationale en internationale artiesten, zoals bijvoorbeeld Amy Whinehouse, Avicii, Freddy Mercury, maar ook The Lau en niet te vergeten David Bowie. "Mijn favoriet" lacht Visser.

De begraafplaats is geïnspireerd op het festival Pandora's Musicbox, dat in de jaren '80 plaats vond in Rotterdam. Bij de eerste editie had MOJO ook een kerkhof gemaakt met witte kruizen van toen overleden artiesten zoals Janis Joplin, Jim Morrison en Nick Drake. Visser: "Dit riep mooie en verrassende reacties op. Ik ben heel benieuwd hoe Delftse muziekliefhebbers op deze 'begraafplaats' reageren."

Meer berichten