Flora Delfensis, de Delftse tulpenroute

Delft - Bij typisch Hollands denken toeristen vaak aan klompen, molens, kaas en… de tulp. Niet zo vreemd als je bedenkt dat in ons land jaarlijks meer dan drie miljard tulpenbollen gekweekt worden. Ook Delft heeft een band met de tulp. Met een routeboekje in de hand komt u langs plekken, voornamelijk hofjes, waar bijzondere rassen van deze bloem bloeien.

Tijdens de Gouden Eeuw keken mensen naar een tulp zoals wij tegenwoordig naar een zeldzame cactus of orchidee kijken. De Vlaamse plantkundige Rembert Dodoens (1517-1585) omschrijft de bloem als 'een vreemd ende uitlantsch gewas'. Het daadwerkelijke herkomstgebied van de tulp staat in sterk contrast met ons vlakke kikkerland. Dit is namelijk het zogenoemde 'dak van de wereld': het Pamirgebergte in Centraal Azië. Hier groeien ieder voorjaar weides vol wilde tulpensoorten tegen de berghellingen. De eerste tulpenbollen zijn hoogstwaarschijnlijk meegereisd via de zijderoute naar het Midden-Oosten. De eenvoudige schoonheid van de bloem trok veel bekijks en de Perzische dichter Rumi (1207-1273) omschrijft haar als 'de allerdroevigste glimlach'.

Meer weten over de tulp en de relatie tot Delft?

Bezoek www.floradelfensis.com. Het routeboekje is verkrijgbaar in de tulpenwinkel aan het Heilige Geestkerkhof 2, geopend tot en met 28 april op donderdag t/m zondag van 10.00 en 16.00 uur. Hier kan men ook terecht voor het routeboekje, informatie over het project en leuke tulpencadeaus.

Meer berichten