Thema Delft Chamber Music Festival bekend

Delft - In de historische binnenstad van Delft vindt deze zomer de 23e editie van het Delft Chamber Music Festival plaats. Het thema van deze editie is Orpheus. Gastprogrammeur en bariton Thomas Oliemans nodigt de absolute wereldtop van de klassieke muziek uit om samen met hem de Griekse mythologische figuur Orpheus op het concertpodium tot leven te brengen. Het festival vindt in een informele setting plaats op verschillende locaties in het oude centrum van Delft én daarbuiten. Oliemans neemt in 2019 voor één keer de programmering over van artistiek leider Liza Ferschtman, die zich deze zomer op andere werkzaamheden richt. Het Delft Chamber Music Festival wordt gehouden van donderdag 25 juli t/m zondag 4 augustus 2019.

Orpheus

Hoe bepaalt één seconde, één (terug)blik, één akkoord of één schijnbaar tijdloos zwevende noot het verdere verloop van een mensenleven of een muziekstuk? De mythische zanger Orpheus stond er om bekend dat hij met zijn zang bomen, rotsen en zelfs de goden tot tranen toe kon roeren. Gedurende tien dagen gaat Thomas Oliemans deze zomer op zoek naar wat de macht is die muziek over ons en ons leven heeft. Hoe gevaarlijk is het om (muzikaal) terug te kijken zoals Orpheus deed? Kan muziek ons het verleden laten herbeleven, dierbaren terughalen en de tijd stil zetten? Werken van componisten als Janácek, Sjostakovitsj, Dutilleux en Bannink, maar ook Brahms, Schumann en Ravel vormen de leidraad van deze verkenningstocht. Het festival trapt af met de wereldpremière van Ex Tenebris Mundi van de Nederlandse componist en bas-bariton Robert Holl.

Musici

Op uitnodiging van Thomas Oliemans komen musici uit alle windstreken naar Delft. Van Flamencogroep Mala Sangre tot de meesterpianisten Severin von Eckardstein en Hannes Minnaar. Van Charlotte Margiono en haar ensemble Carole et Brullare tot Judith van Wanroij en het zeer getalenteerde Franse strijkkwartet Le Quatuor Elmire. Ook violiste Isabelle van Keulen, de allereerste artistiek leider van het festival, keert terug op de Delftse podia.

Over Delft Chamber Music Festival

Het Delft Chamber Music Festival werd in 1997 door violiste Isabelle van Keulen opgericht. Sindsdien is het festival uitgegroeid tot een kamermuziekfestival van wereldformaat. Violiste Liza Ferschtman nam in 2007 de rol van artistiek leider over. Het festival staat internationaal bekend om het hoge niveau van de musici, de bevlogenheid van de uitvoeringen en de unieke benadering van de muziek zonder de traditie uit het oog te verliezen. Ieder zomer wordt de absolute wereldtop van de klassieke muziek uitgenodigd om tegen het prachtige historische decor van Delft en omgeving te musiceren. In een informele, zomerse setting worden unieke programma's ten gehore gebracht. Het merendeel hiervan vindt plaats in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof. Vaste pijlers in de programmering zijn de Stoelendansconcerten in de gemeente Midden-Delfland, het Dille & Kamille Marktconcert en de Night at the Museum.
Programma en kaartverkoopHet Delft Chamber Music Festival vindt plaats van 25 juli t/m 4 augustus 2019. Informatie over de complete programmering is vanaf eind april te vinden op de website. Online kaartverkoop start 1 mei. www.delftmusicfestival.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden