Vorig jaar was het plastic vissen in de grachten van Utrecht georganiseerd.
Vorig jaar was het plastic vissen in de grachten van Utrecht georganiseerd.

Plastic vissen op de Delftse grachten

Delft - Op 28 april (de zondag na Koningsdag) organiseert WWF Haaglanden in samenwerking met Canal Hopper Delft een schoonmaak in de Delftse grachten. De grachten liggen na afloop van het feest vol met plastic bekertjes, blikjes en ballonnen. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit de regio Haaglanden en WWF-vrijwilligers gaan met visnetten plastic en ander afval uit het water vissen. Er wordt gevaren van 09:45 tot 12:00. Na afloop van het plastic vissen verzorgt Duurzaamheidscentrum de Papaver leuke activiteiten.

Op Koningsdag is het in Delft gezellig druk met feestelijke activiteiten. Maar al die mensen bij elkaar zorgen ook voor veel afval op straat en in de grachten. De gemeente Delft maakt ieder jaar de grachten schoon, maar met zoveel wegwerpbekers en -blikjes is onze hulp hard nodig. Voorkomen moet worden dat plastic afval in de grachten achterblijft omdat dit negatieve effecten heeft op de gezondheid van mens en dier. Plastic verteert niet maar blijft oneindig in de natuur aanwezig en komt in minuscule deeltjes, zogenaamde microplastics via de grachten in de rivieren en vervolgens in zee. Dieren sterven door het eten van plastic of raken erin verstrikt. Het plastic komt terecht in ons voedsel en we ademen zelfs plastic in.

In de gemeente Delft is het duurzaamheidsbeleid duidelijk te zien. De gemeente Delft krijgt het eerste energie-neutrale treinstation in Nederland. Liften, ledverlichting en kaartautomaten op station Delft Zuid gaan volledig werken op zonne-energie. In de Delftse binnenstad is nu een proef bezig met een afvalboot. Trekschuit 2.0 is een elektrische fluisterboot die door de grachten vaart om het afval op te halen. De WWF Cleanup in de Delftse grachten is dan ook in lijn met dit duurzaamheidsbeleid.

Om met kinderen in de Delftse grachten op plastic te gaan vissen lijkt een klein initiatief maar de impact van deze schoonmaakactie is enorm. Elke plastic beker die uit de gracht wordt gevist komt niet meer in zee terecht, al zou het natuurlijk veel beter zijn als plastic afval helemaal niet op straat of in de grachten belandt. Wij zadelen onze kinderen niet alleen op met een berg rommel die we achterlaten maar ook met een wereldwijd probleem: de plastic soep.

WWF Plastic Vissen maakt onderdeel uit van een groter project van het Wereld Natuur Fonds en andere samenwerkingspartners tegen plastic afval: Operatie Jonas. Ook in Leiden en Den Haag zal er op 28 april op plastic in de grachten worden gevist. Wil jij meehelpen? Meer informatie over het plastic vissen, vind je hier. Je kunt je aanmelden via wnfhaaglandenpr@gmail.com

Meer berichten