A4 Honey Highway Delft-Schiedam 2018 3e bloei-jaar (foto: Pieter Haringsma).
A4 Honey Highway Delft-Schiedam 2018 3e bloei-jaar (foto: Pieter Haringsma). (Pieter Haringsma)

Streekeigen bloemen voor wilde bijen op begraafplaats Iepenhof

Delft - Op woensdag 17 april zaaien Martina Huijsmans (wethouder Delft) en Frank Franse (directeur van uitvaartcoöperatie De Laatste Eer) het eerste streekeigen bloemenzaad voor wilde bijen in op Begraafplaats Iepenhof in Delft. Hier ontstaat in de zomer een Honey Highway: een paradijs voor bijen.

In navolging van het initiatief op Sint Janshof in Pijnacker worden nu ook wilde bloemen gezaaid op Iepenhof, met een oppervlakte van 1.000 m2 verdeeld over de begraafplaats. "Begraafplaats Iepenhof is prachtig groen en rustig gelegen, maar wij voegen daar graag nog een ervaring aan toe voor de bezoekers; een extra stukje natuur met bloemen en bijen. We vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan biodiversiteit, het behouden van bijen", aldus Frank Franse, directeur van coöperatie De Laatste Eer. Met Honey Highway levert de begraafplaats nectar en stuifmeel van streekeigen bloemen en dat is voedsel voor de inheemse wilde bijen, Nederlandse honingbijen, maar ook hommels, vlinders en vogeltjes. Legt Deborah Post uit, de initiatiefnemer van Honey Highway.

Iedereen kan zaaien

"We hopen van harte dat mensen ons komen helpen om de bloemenzaden in te zaaien op woensdagmiddag 17 april, vertelt Paul de Bree, voorzitter van De Laatste Eer. Vanaf 16.00 uur gaan we inzaaien op begraafplaats Iepenhof. Mensen krijgen ook zakjes bloemenzaad mee voor thuis in de tuin."

Honey Highway

Er is veel groen eiwitrijk raaigras voor melkproductie voor de koeien in Nederland, maar er zijn veel te weinig bloemen. Honey Highway is een initiatief van biologisch-dynamisch imker Deborah Post. Zij wil iets doen om bijen, hommels en vlinders te behouden en terug te brengen in Nederland. Snel en op grote schaal. Mensen hebben bijen immers nodig om de groenten en fruit te bevruchten, ze staan dus aan het begin van onze voedselketen. Door bermen van Rijkswegen, Spoorrails en Provinciale wegen en dijken in te zaaien met meerjarig streekeigen wild bloemenzaad met 44 soorten wordt een blijvend paradijs voor bijen gecreëerd.

Als grootste coöperatie in Delft vindt De Laatste Eer het belangrijk betrokken te zijn bij maatschappelijke en lokale initiatieven. De Laatste Eer is er meestal op heel verdrietige momenten in het leven van mensen, maar wij zijn er ook tijdens het leven op mooie en bijzondere momenten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden