Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )

Miljoenen voor eliteschool

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Delft heeft wederom een prestigeproject voor ogen. Dit keer willen onze politici een prestigieuze internationale school in de stad laten verrijzen. Miljoenen mag die school voor de kinderen van de elite kosten, miljoenen.

De wethouders en hun partijgenoten in de gemeenteraad hebben besloten om de school op een plek van status te situeren. De school is immers bedoeld voor de bollebozen van de rijke bovenlaag. Mensen met een netto-inkomen van meer dan een ton schotel je geen stamppot boerenkool voor. Daarom moet de school goud stralen op het terrein van Gele Scheikunde, het gebied waar de globalisering hoogtij viert en Nederland iets van vroeger is. En dat mag wat kosten. Miljoenen euro's. Met een open eind. Want de exacte kosten weet niemand.

De grond krijgt de gemeente voor één enkele euro van de TU cadeau. Ach, wat klinkt dat schappelijk. Maar de grond onder het gebouw is zwaar vervuild en dient eerst grondig schoongemaakt te worden. De sloop van het pand en de reiniging van de bodem kost de gemeente anderhalf miljoen euro. En dan is de nieuwe school nog niet eens gebouwd. De kosten daarvan lopen ook in de tonnen, althans bij de raming. De werkelijke kosten vallen uiteraard fors hoger uit. De gemeente houdt nu al rekening met een mogelijke tegenvaller van zo'n achthonderdduizend euro.

De school gaat dus miljoenen euro's kosten. Niet voor duizenden leerlingen, maar, houdt u vast, voor maximaal 440 middelbare scholieren, kinderen van passanten, voor wie Delft slechts een tussenstop is tijdens hun reis over de wereld - hún land. Dat is onverkoopbaar in een tijd waarin steeds meer Deltenaren in de schulden zitten, de rijen bij de voedselbank lang zijn en de woonlasten hoog zijn.

Waarom moet de Delftse belastingbetaler zoveel geld ophoesten voor een eliteschool? Het is een prestigeproject voor een rijke bovenlaag. Een internationale school past prima in het profiel van de stad. Maar de gemeente moet zoeken naar een andere locatie voor de school. Een plek die goedkoper is, betaalbaar - redelijk.

Meer berichten