Peter Stigter (l.) en John Kleijweg op een vogeleiland in de Duifpolder
Peter Stigter (l.) en John Kleijweg op een vogeleiland in de Duifpolder (Foto: )

Bevlogen vogelliefhebbers zijn lekker buiten bezig

Door: Marie-Jet Eckebus

Na een werkzaam leven, is het voor sommige mensen moeilijk hun draai te vinden. Dat is voor John Kleijweg (60) en Peter Stigter (67) niet aan de orde. Als vrijwilligers bij Vogelwerkgroep Midden-Delfland zijn ze dit voorjaar volop bezig om broedplekken voor vogels in te richten. Ze hebben plezier in hun werk én het is goed voor de vogels.

Delft - Op een zonnige, doch frisse dag zijn beide heren bezig met het maken van vogeleilanden in de Duifpolder bij Maasland. De eilanden zijn bedoeld voor het Visdiefje. "Een Visdief is een soort stern," verduidelijkt Kleijweg. "Ze overwinteren in Zuid-Afrika en komen rond eind april terug. Het zijn koloniebroeders. Soms liggen er wel 25 nesten op een eiland." De eilanden bestaan uit panelen van koelcellen, die voor de sloop bestemd zijn. Langs de panelen wordt een aluminium rand gemaakt en dan worden er schelpen op gestort. Twee dagen tevoren hadden de heren een klusje in Delft, want ook daar worden eilanden en andere kunstmatige broedplaatsen aangelegd. "Zo hebben we aan de Korftlaan een wand gemaakt voor de oeverzwaluw," vertelt Kleijweg. Hij is altijd een natuurmens geweest. Vroeger wilde hij boswachter worden, maar dat is er niet van gekomen. "Ik had een eigen kwekerij met potplanten. Vijftien jaar geleden heb ik mijn bedrijf verkocht en begon ik als veldcoördinator bij de Vogelwerkgroep." De samenwerking tussen Kleijweg en Stigter loopt op rolletjes. Ze zijn al decennia lang bevriend met elkaar. "Toen ik met de VUT ging, vroeg John mij om een dagje mee te komen," zegt Stigter. Hij werd meteen aan het werk gezet en dat beviel goed. "Ik vond het gezellig met de mannen. We zijn lekker bezig in de buitenlucht. Mijn dochter zegt altijd: 'Pappa is veel vrolijker wanneer hij uit de polder komt'. Het is best aanpakken. Ik hoef niet meer naar de sportschool." "Kijk, daar gaat een grutto," wijst Kleijweg ondertussen. "Dat is onze nationale vogel." Zijn vogelkennis heeft hij opgedaan uit de praktijk. Ook Stigter is veel te weten gekomen over vogels en dat niet alleen. "Ik heb ook een breder sociaal leven gekregen. Je komt op veel plekken en maakt her en der een praatje." Het contact met de boeren verloopt steeds beter. "Ze bellen ons wanneer ze het land gaan bemesten. Dan zetten wij deksels over de vogelnesten, zodat ze niet beschadigd raken," aldus Kleijweg. "En vanavond ga ik uilen- en valkenkasten plaatsen bij een boerderij."

Bent u ook een natuurmens

Wilt u lekker bezig zijn in de buitenlucht en vogels helpen? Vogelwerkgroep Midden-Delfland kan vrijwilligers gebruiken. Het is niet uitsluitend zwaar fysiek werk, maar bijvoorbeeld ook vogels tellen. Bel voor info: 06-53774348 of mail: jjmkleijweg@outlook.com.

Meer berichten