Lieke in 'haar' bos (foto: Indebuurt.nl/delft)
Lieke in 'haar' bos (foto: Indebuurt.nl/delft) (Foto: Indebuurt.nl/delft)

Delftse Lieke is boswachter in het Abtswoudse bos

Tom Kikuchi

Delftenaar van de Week

Misschien had je niet verwacht dat Delft een boswachter heeft, maar dat is dus wel zo. Sinds een paar jaar werkt Lieke Verhoeven in het Abtswoudse bos als boswachter, en ook in haar vrije tijd wandelt ze regelmatig door 'haar' bos. "Ik noem het Abtswoudse bos wel eens mijn achtertuin. Ik hoef maar drie straten te lopen en ik sta al midden in het bos."

Delft - Lieke wilde boswachter worden omdat ze het belangrijk vindt dat mensen weten wat voor rol de natuur speelt in het leven. "Ik heb het idee dat mensen de verbinding met de natuur zijn kwijtgeraakt. Ik zie het als een van onze taken om dat weer te herstellen. Alle kleine beetjes helpen daarbij."

Kinderen bewust maken

Lieke heeft daarom regelmatig excursies met kinderen.

"Het hoort erbij om kinderen bewust te maken van het belang van de natuur. Als je kinderen dat op heel jonge leeftijd leert, heb je daar later nog profijt van. Ik vind het heel mooi dat ik kinderen mag laten zien hoe bijzonder de natuur is. Het is ook heel leuk om met kinderen te werken omdat ze nog zo onbevangen en nieuwsgierig zijn. Kinderen zijn helemaal niet bang om vies te worden of wormen aan te raken."

Afvaldumpingen

Af en toe wordt het op een vervelende manier duidelijk dat mensen maar weinig geven om de natuur. "Een paar maanden geleden waren er mensen die vier koelkasten in het bos hadden gedumpt. Zij hadden duidelijk wel de moeite ervoor over om daarmee naar het bos te gaan, maar niet om het naar de vuilstort te brengen. Wij moeten dat vervolgens gaan opruimen. Dat kost ons veel geld en moeite, die eigenlijk besteed moet worden aan natuurbehoud. Dat vind ik ontzettend zonde."

Vuilniszak mee

Ook in haar vrije tijd hecht Lieke veel waarde aan het schoon houden van het bos. "Omdat ik ook voor mijn werk verantwoordelijk ben voor het Abtswoudse bos, kijk ik er altijd met een werk-visie naar. Als ik een rondje maak door het bos neem ik soms een vuilniszak mee zodat ik troep kan opruimen."

Bureauwerk

Je verwacht het niet bij een baan als boswachter, maar Lieke werkt ook veel vanachter een bureau.

Ze is namelijk boswachter publiek, wat betekent dat ze verantwoordelijk is voor de communicatie naar buiten toe. "Voor vragen van het publiek ben ik het aanspreekpunt, dus ik ben veel bezig met bellen en mailen om vragen te beantwoorden. En ik ben ook verantwoordelijk voor de sociale media kanalen."

Buiten zijn

Gelukkig werkt Lieke net als de andere boswachters ook veel in de natuur: "Ik zit veel binnen, maar dat maakt het extra leuk als ik buiten werk. Buiten zijn is toch echt het lievelingsonderdeel van mijn werk. Ik kan door het bos wandelen en gezellig met mensen kletsen. En dat mag ik mijn werk noemen! Dat is toch super leuk?"

Ondergewaardeerd plekje

Lieke komt heel vaak in het Abtswoudse bos, maar ze vindt het na twee jaar nog steeds leuk om er te wandelen.

Lieke vertelt wat zij leuk vindt aan het Abtswoudse bos: "In het Abtswoudse bos heb je een kreek die door het gebied heen loopt. Dat is mijn favoriete plekje om te wandelen. Daar heb je allemaal kleine bruggetjes en grote rietkragen. Daar voelt het echt alsof je midden in de natuur zit. Het bos is ook best gevarieerd, ik raak er niet snel op uitgekeken."

"Eigenlijk is het Abtswoudse bos een beetje ondergewaardeerd. Zelfs op heel mooie dagen is het hier relatief rustig. Terwijl je in de Delftse Hout zo'n beetje in een file komt als je door het bos wilt lopen. Wat dat betreft zou je het Abtswoudse bos een goed bewaard geheim van Delft kunnen noemen."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten