Lezing Delfia Batavorum over Delftse gezondheidszorg

Op dinsdag 23 april organiseert historische vereniging Delfia Batavorum een avond met twee lezingen over de gezondheidszorg in Delft. Jan Lamoré, voormalig chirurg te Delft, neemt u mee in de wereld van Antoni van Leeuwenhoek in de 17e eeuw. Lucie Beaufort vertelt over haar onderzoek naar de geschiedenis van het Sint Joris Gasthuis in de Tweede Wereldoorlog. De lezingenavond vindt plaats op dinsdag 23 april in de Van de Mandelezaal/Prinsenhof, ingang Oude Delft, aanvang 20:00 uur. Toegang is gratis voor leden van Delfia Batavorum gratis, niet-leden € 5,-

Delft - Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) maakte in de 17e eeuw als eerste een wereld zichtbaar die enkel via een microscoop is waar te nemen. In een samenleving met zeer uiteenlopende geestelijke stromingen en wetenschappelijke opvattingen, kwam Antoni van Leeuwenhoek met nuchtere waarnemingen van een volledig onbekende wereld: de microbiologie. Hoe veranderde Antoni van Leeuwenhoek met zijn baanbrekende werk het wereldbeeld? Belangrijke lijnen daarbij zijn de ontdekking van de eencelligen, de ontdekking van de zaadcellen, de ontdekkingen van de bacteriën en het aantonen van het capillaire vaatbed. Jan Lamoré vertelt erover.

In het jaarverslag van het Sint Joris Gasthuis uit 1945 staat: 'Door het veranderen of doen verdwijnen van officiële bescheiden en door het aanvaarden van patiënten onder onjuiste diagnose en met valse persoonsbewijzen, voorts door het ondersteunen van weer vertrokken patiënten, kon in menig geval goed werk worden gedaan'. Deze intrigerende zinnen en een stuk gerelateerde familiegeschiedenis waren aanleiding voor Lucie Beaufort zich in deze geschiedenis te verdiepen. In de Hongerwinter van 1944-1945 overleden in het Sint Joris Gasthuis meer patiënten dan in andere jaren. Hoe kwam dit en hoe verhouden deze aantallen zich tot aantallen overledenen in andere 'krankzinnigengestichten'? Dat is een vraag die Lucie Beaufort wil beantwoorden. Haar onderzoek is onderdeel van een nationaal wetenschappelijk programma dat onder meer door het NIOD wordt opgezet naar het lot van psychiatrische patiënten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer berichten