Mariska van Vondelen met twee heren die trainen met plezier.
Mariska van Vondelen met twee heren die trainen met plezier.

Fitness als sportieve én sociale bezigheid

Door: Marie-Jet Eckebus

Een zaal vol gewichtheffende spierbundels, keiharde muziek, overal apparaten waarvan de functie niet meteen duidelijk is. In zo'n soort sportschool stap je niet gemakkelijk naar binnen als oudere met niet-zo-goed-ontwikkelde biceps. Maar niet iedere sportschool ziet er zo intimiderend uit. Binnen de fitnessbranche is een trend gaande om laagdrempelig te worden voor met name ouder publiek. Want we worden steeds ouder en het is fijn om gezond oud te worden.

DELFT - Mariska van Vondelen (50) is manager van Anytime Fitness Delft. "Van de 80 filialen in Nederland, zijn wij één van de weinige met een bar," vertelt ze enthousiast. "Deze sportschool heeft echt een sociale functie in de wijk. De gezelligheid is belangrijk. Veel mensen kennen elkaar." Elk nieuw lid krijgt een gratis introductieprogramma met een introductietraining van één van de gediplomeerde trainers. Na acht weken volgt een evaluatie. Dan wordt gekeken naar de voortgang. Bij het eerste gesprek worden de doelstellingen en eventuele blessures besproken. Daar vanuit wordt een persoonlijk trainingsschema opgesteld. "We werken samen met een fysiotherapeut en met een voedingsdeskundige," zegt Van Vondelen."Ons team voelt zich betrokken bij de mensen die hier komen." Dat blijkt, want Van Vondelen kent iedereen die binnenkomt bij naam. "We weten van elkaar hoe de thuissituatie in elkaar zit, welke liefhebberijen we hebben en we wisselen onderling informatie uit. Dit werk is echt een verrijking van mijn leven. De meeste ouderen komen in de ochtenduren. Dat wil niet zeggen dat het 's ochtend een 'ouderenclub' is. Het publiek is juist heel gemêleerd en dat vindt iedereen prettig." Iedereen weet wel dat bewegen voor ouderen belangrijk is, maar waaróm eigenlijk. "Het is belangrijk om sterke spieren te krijgen en te houden. Krachttraining is goed om bijvoorbeeld osteoporose tegen te houden en voor het evenwicht, zodat mensen minder snel vallen.

Bewegen is ook goed voor de geestelijke gezondheid. Je wordt trots op jezelf, krijgt ritme in je leven en je ontmoet mensen. Daardoor blijf je geestelijk actief en is het makkelijker om met veranderingen om te gaan. Dat is wel nodig in onze complexe samenleving. Fit worden, zijn en blijven. Daar gaat het om. We leren mensen zo effectief mogelijk te trainen, zodat ze hier niet uren hoeven blijven." Maar dat mág natuurlijk wel, bijvoorbeeld aan de bar. Anytime Fitness Delft is gevestigd op de Beethovenlaan 230, te Delft. Bel voor meer informatie of het maken van een afspraak naar: 015-8200969. 

Fitheid door de eeuwen heen

In de Griekse oudheid werd al getraind voor de Olympische Spelen. Door de eeuwen heen kwam men erachter dat sporten gezond is. De moderne fitness kwam zo'n veertig jaar geleden overgewaaid uit Amerika. Eerst als mannensport. Nu is de verdeling ongeveer 50/50.

Meer berichten