Arjan nu en 25 jaar geleden.
Arjan nu en 25 jaar geleden. (Foto: Indebuurt.nl/delft)

Arjan werkt al 25 jaar bij Werkse

Door: Tom Kikuchi

Delftenaar van de Week

Werkse! zet zich in om mensen met een arbeidsbeperking of mensen in de bijstand aan een baan te helpen. Sommige hebben handicaps of ziektes, waardoor ze moeilijk of niet kunnen werken. Arjan Bood is zo iemand, die via Werkse! een baan heeft gevonden. We praten met hem over zijn werk.

Delft - Arjan werkt via Werkse! bij IIC in Delfgauw. IIC is een familiebedrijf dat allerlei innovatieve en praktische producten maakt en verkoopt. Het bedrijf biedt ook werk aan voor andersbegaafde medewerkers. Nadat Arjan klaar was met school, kwam hij via zijn stage bij zijn baan binnen. Vervolgens is hij nooit meer weggegaan: hij werkt er inmiddels 25 jaar. Deze maand werd zijn jubileum groots gevierd. Arjan: "Ze willen me heel graag houden. En ik heb het er nog steeds erg naar mijn zin, ik wil zelf ook niet weg." Door de jaren heen heeft Arjan verschillende dingen gedaan, zoals inpakwerkzaamheden en rijden met elektrische wagens. Op dit moment maakt hij onder andere wijnpompjes. Op zijn werk mag Arjan ook vaak met machines aan de slag, wat hij erg leuk vindt. "Het is belangrijk dat alle machines goed blijven draaien. En ik vind het leuk om die machines in de gaten te houden. Maar als er dingen zijn die niet goed werken, dan ben ik helemaal niet blij. Gelukkig is er dan een collega waarmee ik kan praten." Arjan kan zelfs met heel ingewikkelde machines werken. "Mijn leidinggevenden moeten me dan wel eerst rustig uitleggen hoe alles moet, maar als ik het een tijdje oefen kan ik het allemaal zelf doen. Maar het is dus wel lastig als ik opeens met een nieuwe machine moet werken, omdat ik dan nog niet goed weet hoe die werkt."

Het komt wel voor dat Arjan moeite heeft met het bepaalde werkzaamheden. "Ik moest een keer ananassnijders inpakken. En dat moest op een bepaalde manier. Ze moesten om en om in een doos. Dat was een lastig karweitje, omdat het iets nieuws was. Uiteindelijk is het wel gelukt. Ik heb gewoon ietsje meer tijd nodig om nieuwe dingen te leren dan andere mensen." Buiten zijn werk houdt Arjan van koken. Ook gaat hij graag uit eten en kijkt hij graag een film. Zijn grootste hobby is technisch LEGO, wat voor Arjan wel een uitdaging blijft. "Er zit een boekje met instructies bij, die ik heel precies volg. Ik kan goed precies werken en ik vind dat ook fijn om te doen. Dat is met LEGO nodig, maar ook op mijn werk." Arjan vindt zijn werk leuk omdat hij houdt van techniek en machines. Maar hij vindt het nóg leuker om met mensen te praten. "Er komen wel eens groepen kijken, bijvoorbeeld studenten en scholieren. Als ze bij ons op de afdeling komen dan mag ik uitleggen hoe alles werkt en wat we aan het doen zijn. Ik vind het heel leuk om te zien dat ze me begrijpen." Als het aan Arjan ligt gaat hij nog wel even door met zijn werk. "Mijn 40-jarige jubileum wil ik ook wel halen", besluit Arjan.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer berichten