Foto: Babs Witteman

Fietsen Alle Jaren Delft

Delft - In oktober 2018 is Fietsen Alle Jaren in Delft van start gegaan. Dit is een initiatief van de Fietsersbond, bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen de wind weer door de haren te laten voelen. Samen met een of twee passagiers gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

Voor Fietsen Alle Jaren in Delft hebben Pieter van Foreest en Doel Delfland de handen ineen geslagen en is dit voorjaar zelfs al een tweede riksja aangeschaft. Vanuit het ontmoetingscentrum op de Mozartlaan en de Ezelsveldlaan kunnen iedere werkdag (en vanuit de Mozartlaan ook in het weekend) tochtjes worden gemaakt. Ook kunnen mensen van huis worden opgehaald .

In Denemarken , waar het idee vandaan komt, zijn de riksja's binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Er rijden er wereldwijd al zo'n 500 rond, bestuurd door enkele duizenden enthousiaste vrijwilligers. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt trouwens ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

Wilt u een ritje boeken? Dat gaat heel eenvoudig. Mail naar delfland@fietsenallejaren.nl en geef aan op welke dag en tijd je graag erop uit wil. De riksjef zoekt een bestuurder en neemt dan contact met u op. En, mocht op moment suprême het weer te slecht zijn, volgt gewoon een nieuwe afspraak.

Voor 'Fietsen Alle Jaren' in Delft zijn vrijwilligers nodig, mensen die regelmatig een uurtje beschikbaar hebben en het leuk vinden er op deze manier op uit te trekken. Ter geruststelling: de riksja is uitgerust met een elektrische trapondersteuning! Alle vrijwilligers krijgen vooraf een training in het gebruik van de fiets en ook in het omgaan met de doelgroep van 'Fietsen Alle Jaren'.

Heb je belangstelling, kijk dan op www.fietsenallejaren.nl of mail naar delfland@fietsenallejaren.nl.

Wilt u het initiatief ondersteunen? Dat kan door een bijdrage over te maken naar

NL58 INGB 0659215535 t.n.v. GGZ Delfland onder vermelding van '128120 Fietsen Alle Jaren'. Zo sparen we voor onderhoud en de aanschaf van een volgende riksja.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten