Het team van Heart to Handle, vlnr Ysbrandt, Vivian, Ole, Elise, Jasper, Evelien, Max en Elisabeth.
Het team van Heart to Handle, vlnr Ysbrandt, Vivian, Ole, Elise, Jasper, Evelien, Max en Elisabeth. (Foto: )

Fietsen naar Sofia tegen hartziekten

Door: Annemarie de Vries

Sporters van de Week

Echt ervaring met fietsen hadden ze nog niet, zelfs een racefiets moest aangeschaft worden. Toch stappen ze straks op de fiets van Delft naar Sofia (Bulgarije). De acht Delftse studenten van Heart to Handle. Sinds januari zijn ze hard aan het trainen.

Delft - Zo hopen ze geld op te halen voor de chatbot, een online tool om sneller hartaandoeningen op te sporen. Stichting Heart to Handle is opgericht door een studente die haar vader op jonge leeftijd verloor aan een hartziekte. Zij fietste met een groep vriendinnen van Groningen naar Barcelona in 2014. Het jaar erop deed haar zus hetzelfde van Groningen naar Rome. In 2017 was Delft ook al eens het vertrekpunt en werd er naar Split gefietst. Vorig jaar was de laatste zus aan de beurt, zij fietste met een groep van Groningen naar Helsinki. Nu is dus weer Delft aan de beurt. "Het zou wel leuk zijn als meer studentensteden aansluiten," meent Elise, "we proberen daarvoor ook contacten te leggen, zodat het vertrek elk jaar uit een andere stad kan zijn".

De Delftse Post sprak met deelnemers Elise en Vivian na afloop van hun spinningles die zij als onderdeel van hun training volgen. "Elisabeth was de aanstichter. Zij legde contact met de stichting en ging daarna rondvragen wie mee wilde. We kenden elkaar grotendeels niet voor we hieraan begonnen. Via via zijn we bij elkaar gekomen." Inmiddels wordt er dus serieus getraind, zijn de fietsen aangeschaft en moet er hard gewerkt worden aan de voorbereidingen. Naast Elisabeth, Elise en Vivian, bestaat de groep uit: Max, Ysbrandt, Evelien, Ole en Jasper.

Op 7 juli is de Grand Depart vanaf de Markt, waarna er ongeveer 3000 kilometer gefietst wordt in 28 dagen, waaronder vijf rustdagen. "Er komt best een hoop bij kijken" legt Vivian uit, die zich onder andere met de logistiek bezig houdt: "Er rijdt een busje met tentjes en voedsel achter ons aan", legt ze uit: "maar de overnachtingen moeten natuurlijk geregeld worden, liefst zo goedkoop mogelijk of zelfs gratis, wie weet."

Spinning marathon

En dan moet er geld opgehaald worden. Want daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Hiervoor wordt van alles verzonnen, natuurlijk kun je gewoon doneren, maar er werden ook knutsels verkocht, een sportdag gehouden tijdens de lerarenstaking en momenteel zijn ze druk bezig met het voorbereiden van een spinning marathon op zondag 26 mei. Hiervoor vonden ze een enthousiaste partner bij Fitness en Health club Delft aan de Papsouwselaan. "Echt geweldig dat ze dit doen", vertellen de dames. "Er zijn vijf sessies van een uur, om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 of 15.00 uur. Je kunt je voor één of meerdere uren inschrijven en het kost minimaal €10,00 per uur."

Bedrijfsleidster Lisette van het fitnesscentrum legt uit: "het is vooral de bedoeling dat het een leuk feestje wordt en dat iedereen mee kan doen, zowel leden als niet-leden." De lessen worden door vijf verschillende instructeurs gegeven, die allemaal hun eigen muziek uitzoeken. Voor de liefhebbers: de deelnemende instructeurs zijn Astrid, Patrick, Jurgen, Joseph en Michael. Na afloop is er een een feestje met een hapje en een drankje en dj. "Wij hebben er zin in".

Wil je meedoen, dan kun je je aanmelden bij de balie van Fitness en Health Club Delft, telefoon 015-2566464 of mail info@fitnesshealthclubdelft.nl

www.hearttohandle.nl

Meer berichten