Eli Stok in de Raamstraatkerk (foto: Indebuurt.nl/delft)
Eli Stok in de Raamstraatkerk (foto: Indebuurt.nl/delft) (Foto: Indebuurt.nl/delft)

Eli Stok (29) is priester in Delft

Door: Tom Kikuchi
 

Delftenaar van de Week

Bij het woord priester denk je waarschijnlijk aan een wat oudere, grijze man. Hoe anders is dat bij Eli Stok. Hij is pas 29 jaar, maar werkt nu al twee jaar als priester in Delft. We spreken hem in de Raamstraatkerk over zijn werk en hoe het is om al zo jong priester te zijn.

Delft - Eli werkt in zeven kerken in Delft en omgeving. Als priester verzorgt hij geregeld de zondagviering in de kerk. Daarnaast houdt hij zich bezig met het jongerenpastoraat. Hij begeleidt onder andere tweedeklassers van middelbare scholen tijdens hun voorbereiding op het vormsel. Als pastor is hij ook nauw betrokken bij het jongerengezelschap dat in de kerk woont, in het Fransiscus en Clarahuis.

Eli woont pas twee jaar in Delft, maar hij voelt zich er al prima thuis. Hij noemt de Beestenmarkt zijn favoriete plek. Maar anders dan zijn leeftijdsgenoten zit hij daar meestal niet in de avond. "Ik moet meestal in de avond werken. Wat dat betreft is mijn leven al een stuk anders dan dat van andere jonge Delftenaren." Door zijn werk heeft Eli weinig vrije tijd. "Je bent elke dag bezig met de kerk. Meestal begin ik rond half 10 met werken, als er een ochtendviering is. Ook zijn er vaak avondbijeenkomsten waar ik bij moet zijn. Dus ik begin laat, maar ben ook pas laat klaar. Verder heb ik geen vaste vrije dagen, zoals de meeste mensen in het weekend hebben. Maar ik heb wel vakanties, ik ga toevallig volgende week naar Schotland."

Daarnaast moest Eli een celibaatsgelofte afleggen. Hij mag dus geen relatie hebben. "Het standaard ideaal van huisje, boompje, beestje bestaat niet voor mij. Maar daar heb ik eigenlijk niet zoveel moeite mee. Mijn zus is bijvoorbeeld getrouwd en heeft een kind. Dat vind ik hartstikke leuk, ik ben ook meteen langsgegaan toen mijn neefje werd geboren. Maar ik dacht toen niet: 'goh, had ik dat ook maar.' Eli heeft geen spijt van zijn keuze om celibatair te leven: "Wat ik doe voor de kerk geeft mij voldoening. Het is een manier van leven waar ik voor gekozen heb, en op de een of andere manier past dat gewoon bij mij. Als ik 's avonds laat thuis kom, dan voel ik me niet eenzaam. Op dat moment ben ik juist wel blij dat ik even alleen kan zijn. Op een andere manier is dat heel mooi. En daar ben ik echt tevreden mee."

Eli krijgt wel eens opmerkingen over zijn leeftijd. "Zeker als mensen me net leren kennen, zeggen ze iets van: 'wat ben je jong'. Dat is niet slecht bedoeld, ze zijn meestal positief verrast als er een jonge man voor ze staat. Maar ik denk wel dat je iets meer gezag uitstraalt als je wat ouder bent." Het werk als priester is soms zwaar, maar Eli heeft het ervoor over. "Ik moet veel werken, maar krijg er ook veel terug. Dat past goed bij mijn idee over het geloof: het geloof hoeft niet altijd leuk te zijn, maar het is wél iets wat je gelukkig kan maken."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer berichten