Doris van Iperen.
Doris van Iperen.
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week Doris van Iperen mist de rock 'n roll in Delft

DELFT - Als je regelmatig naar bandjes gaat kijken in Delft, heb je Doris van Iperen geheid een keertje op het podium gezien. Ze speelt in meerdere bands en is vanaf haar geboorte ondergedompeld in de Delftse muziekwereld.

"Allebei mijn ouders waren toen ik geboren werd al actief in de muziek hier in Delft. Mijn vader zat een lange tijd in de band Les Kingo Star", vertelt Doris. "Ik ben opgegroeid in de Delftse muziekwereld. Eigenlijk hadden wij als ook geen keus: als we op tour naar Frankrijk gingen werd er gezegd 'jullie staan in het voorprogramma – succes hè!'". Die 'gedwongen' muzikale opvoeding heeft zijn vruchten afgeworpen, want Doris speelt nu zelf in de band Sama Cosa. Ook speelt zij samen met haar vader in de ska/reaggae band BANG The Skillet.
Dorisvoelt zich erg verbonden met de binnenstad. "Alles in mij is Delfts. Omdat ik hier ben opgegroeid en bijna al mijn familie hier woont, maar ook omdat ik alle verhalen van vroeger steeds van mijn ouders en vrienden van mijn ouders hoor. Als ik uit ga komen er vaak mannen van middelbare leeftijd op me af met 'ik was zó verliefd op je moeder'. Ik vind het echt heel leuk dat zulk soort verhalen dan weer bij je terug komen." De muziekscene voelt voor haar als een thuis, maar toch denk ze nog iets te missen: "Misschien romantiseer ik het wel te veel, maar uit alle verhalen blijkt dat het vroeger allemaal veel losser was. Geen gedoe met vergunningen en gageverklaringen, maar gewoon lekker spelen als je daar zin in hebt. Nu mag je blij zijn als je als band ergens op mag treden. De rock 'n roll mag van mij wel een beetje terug komen", zegt Doris. Gelukkig vindt Doris die sfeer soms toch nog wel eens terug, bijvoorbeeld in De Klok: "In de Klok is de tijd stil blijven staan. Optreden daar is zo fijn en heeft dat losse sfeertje van vroeger behouden. Als mensen op het biljart gaan dansen, dan weet je dat je een goed optreden weggeeft."

Uit de bubbel


Doris woont weer in het huis waar zij ooit geboren is. Deze woongroep aan de Oude Delft loopt als een rode draad door Doris' leven. "Mijn moeder vindt het te gek dat ik weer in dit huis woon. Zij heeft ooit een muur afgebikt tot aan de mooie rode bakstenen. Ze blijft dat aan iedereen vertellen." Toch dwingt Doris zichzelf soms om uit haar Delftse bubbel te stappen. "Ik ben bezig met mijn studie fotografie en maak soms wel heftige dingen mee. Ik heb bijvoorbeeld bij de Sinterklaasintocht in Maassluis de extreem-rechtse demonstranten gefotografeerd. Ik ben soms bang om in een staat van gemoedelijkheid terecht te komen door de Delftse bubbel waar ik in zit."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tip uw Delftenaar van de week: delft@indebuurt.nl

Meer berichten