Delftse familie uit Tanthof centraal in nieuw programma op SBS6

Voor iedereen die minder energie en water wil verbruiken om zo geld te besparen en klimaatverandering tegen te gaan, maar niet weet waar te beginnen, is er nu Green Make Over. Een nieuw 12-delige woon- en lifestyleprogramma helpt in elke aflevering een ander Nederlands gezin met praktische manieren om thuis op comfortabele wijze te besparen op onder andere energie- & waterverbruik. Ook kleding, voeding en mobiliteit komen aan bod. Met de 'groene' tips en tools kan de kijker thuis ook direct actie ondernemen om winst te boeken voor zowel klimaat, portemonnee als wooncomfort.

Delft - Green Make Over is vanaf zondag 19 mei om 16.25 uur te zien bij SBS6. In de tweede aflevering die zondag 26 mei wordt uitgezonden, staat de familie Meltzer uit Delft centraal. Zij wonen in de wijk Tanthof.

De familie Meltzer bestaat uit vader Max, moeder Robinia, dochter Bo (6 jaar), zoon Sem (4 jaar) en heeft de hulp ingeroepen van het Green Make Over team.

Green Make Over in één dag
Documentairemaker Gwen Jansen komt langs voor een kierencheck en loopt door de tuin en langs alle huishoudelijke apparaten. Waar zitten de energie- en warmtelekken? Is de tuin klimaatbestendig tegen hoosbuien en droogte? Welke kleine en grote energie-, en waterbesparende maatregelen kan het gezin nog treffen?

Dan komt de grote dag: het gezin wordt een paar uur het huis uitgestuurd. Als de familieleden aan het einde van de dag terugkomen, zien ze dat hun huis en tuin een stuk slimmer, zuiniger en toekomstbestendig zijn geworden. Maar er wordt ook gekeken naar vervoer en wat er in de koelkast ligt. Het Green Make Over Team heeft daar waar mogelijk praktische en milieuvriendelijke besparingsaanpassingen doorgevoerd. Het zijn allemaal aanpassingen die je op 1 dag kan realiseren. Alles levert je op de korte en/of lange termijn winst voor de portemonnee en het klimaat. En niemand hoeft daarbij in te leveren op wooncomfort.

Gwen Jansen
Gwen Jansen noemt zichzelf een klimaatprutser en is zelf ook nog hard op zoek naar meer helderheid over hoe ze milieubewuster kan leven. "Ik behoor tot de grote groep van 32% van de Nederlandse bevolking die houdt van een leven met lekker eten en drinken en het nodige comfort. Ik ben zeker wel bereid om groener te leven maar ja, wat kan ik zelf en heeft het überhaupt zin? Ik leer zelf heel veel van de Green Make Over experts en ik kan niet wachten om ook mijn eigen huis verder aan te pakken. Want inmiddels heb ik zelf gemerkt dat hoe klein de aanpassingen ook lijken, de winst voor de portemonnee groot kan zijn."

Groen voor dummies
Volgens onderzoeksbureau Motivaction is een groot deel van de Nederlanders in verwarring als het gaat om duurzaamheid. Het merendeel van de Nederlanders vindt het onderwerp belangrijk en een derde wil thuis wel aan de slag met duurzaamheid. Maar dan moet het wel ook een positieve impact hebben op de portemonnee, en dat is precies waar Green Make Over mee helpt: quick wins voor het klimaat, wooncomfort én de portemonnee en die zijn ook nog eens gebracht met de nodige humor.

Breed draagvlak
Het programma is mede tot stand gekomen met informatie en tips van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het Green Make Over Expert team bestaat uit onder andere een energie expert (Roy Huismans van Eneco), een isolatie expert (Ton Willems van TonZon), een hovenier (Bram Engberts van Engberts Hovenier), een ledlampen expert (Bas Lathouwers van Xtrawarm Led), een kledingexpert (Helene Oudman van IKIGAI labels), een voeding expert (Karin Baank van Puur Koken met Passie) en een expert op het vlak van huishoudelijke apparaten (Karin Bos van Bosch).

Uitzendingen
Het programma is voor de zomer vanaf 19 mei 2019 om 16.25 uur te zien bij SBS6. De aflevering die is opgenomen in Tanthof is 26 mei te zien om 16.30 uur bij SBS6. Na elke aflevering zijn de deelnemers aan het tv-programma ook nog online te volgen op www.greenmakeover.nl met vlogcamera's filmen ze hun eerste ervaringen met de 'groene' tips en tools.

Events
Elke woensdag na de uitzending is er een feestelijk Green Make Over Event in de regio waar het programma is opgenomen. Hier wordt over de aflevering nagepraat, vindt een Green Make Over quiz plaats en kunnen mensen meer informatie krijgen over de diverse tips en tools vanuit de afleveringen. Het eerste event is op 22 mei in Utrecht Kinepolis. Het tweede event vindt plaats op 29 mei in het Huis van de Stad (in het Stadskantoor) te Delft. Het event is vrij toegankelijk maar aanmelden is nodig. Dit kan via www.greenmakeover.nl Ook staat op de site meer informatie over de 'groene' tips en tools die in het programma zijn behandeld. Milieu Centraal is als contentpartner hiervoor de onafhankelijke bron.

Meer berichten