Interview met Duncan Laurence. Tekst: Martin Reitsma - fotografie: Els de Wit.
Interview met Duncan Laurence. Tekst: Martin Reitsma - fotografie: Els de Wit. (Foto: Els de Wit)

Duncan Laurence pakt glorieuze overwinning op het Songfestival

Nederland heeft er 44 jaar op moeten wachten maar afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. Duncan Laurence werd na een zeer spannende stemronde de glorieuze eindwinnaar.

Auteur: Martin Reitsma

Delft - Duncan schreef een mooi liedje, zong het vervolgens op emotievolle en krachtige wijze en had alle glitter en glamour, zoals zijn concurrenten, niet nodig om op te vallen. Er keken ruim 200 miljoen mensen naar zijn winnende optreden. Zijn successtory is een mooi voorbeeld over hoe een talentvolle goede zanger en componist de gevestigde orde doorbrak en zijn kansen greep. Zijn nummer Arcade heeft miljoenen mensen over de hele wereld in het diepst van hun ziel geraakt.

Op mijn vraag: welke boodschap wil je met je nummer Arcade aan de honderden miljoenen kijkers in Europa en Australië meegeven? antwoordt Duncan gevat: creëer je eigen geluk zelf en laat je niet al teveel leiden door anderen. Er zijn zoveel externe factoren die jouw eigen geluk kunnen beïnvloeden. Het eeuwig verlangen naar een verloren liefde of een verloren vriendschap? Stap erover heen en kies je eigen geluk".

Natuurlijk maakte deze overwinning veel los en dit zorgde voor een aantal mooie reacties.

De Delftse zangeres Hilde Marchal uit onder meer The Rainbow Train zong zelf tijdens songfestivals in achtergrondkoortjes en vertelt: Ik ben echt heel trots op Duncan. Je hebt geen idee hoe veel druk er op je staat zo'n week. Iedereen trekt aan je, en je voelt je verantwoordelijk voor je hele land. Ga er maar aan staan Sjoukje Smit nam deel in 1974 en 1980 (Maggie McNeal)en laat me weten: Voor Duncan ben ik erg blij, hij heeft zo verdiend gewonnen.

Justine Pelmelay deed in 1989 mee en zegt: Duncan ik ben zo trots op jou, tot voor kort was je geen bekende gozer, geen sterallures, maar gewoon een jongen die zijn passie uitvoert. 'Blijf je zelf, verander niet, gewoon blijven zoals je bent

Lenny Kuhr won in 1969 en zegt: we hebben gewonnen, volkomen verdiend Duncan! Eindelijk kunnen Getty en ik het stokje aan je overdragen.

Getty Kaspers was in 1975 winnares met Ding a Dong samen met Teach In en was afgelopen maandag in Delft, ze vertelt:

Ik heb de troon na 44 jaar moeten verlaten, Ik vind het hartstikke leuk voor Duncan dat hij heeft gewonnen. Marga Bult werd in 1987 vijfde met het nummer 'Recht op in de wind' Zij roemt Duncan en zegt: een fenomenale prestatie van Duncan. Mensen wat geweldig, ik moest echt even janken hoor, wat een prachtig historisch moment.

Meer berichten