Loudi Stolker-Nanninga, voorzitter  van de Stichting Hospice en VPTZ Delft, verzorgt de introductie tijdens het jubileum symposium.
Loudi Stolker-Nanninga, voorzitter van de Stichting Hospice en VPTZ Delft, verzorgt de introductie tijdens het jubileum symposium. (Foto: Annemarie Oorthuizen)

Hospice en VPTZ Delft vieren hun jubileum met symposium

Annemarie Oorthuizen

Stichting VPTZ en hospice Delft vierden op 16 mei hun 30- en 15-jarig jubileum. Vanwege deze mijlpalen werd er een symposium georganiseerd, waarbij stil werd gestaan bij diverse aspecten rondom de zorg voor mensen in hun laatste levensfase. Tegelijkertijd was het tevens "een mooie manier om het werk dat de bevlogen vrijwilligers doen onder de aandacht te brengen", vertelt coördinator Gabriëlla Rijerse.

Delft - Bij aankomst stond de koffie en thee al klaar voor alle genodigden, bestaande uit vrijwilligers en (oud-)bestuursleden van VPTZ, medewerkers van Careyn en huisartsen. "Voor de organisatie van het symposium was groot draagvlak binnen de organisatie", vertelt Rijerse. "Er is een speciale commissie voor opgericht." Dit is ook terug te zien in de opkomst van het event: een groot deel van de 80 vrijwilligers van VPTZ is vandaag aanwezig.

Het symposium opende met een muzikaal optreden van Komfort & Joy. Dit duo uit het Westland is geen onbekende voor de meesten in de zaal, legt vrijwilliger Marijke uit. In het hospice komen zij 1x per jaar langs voor een herdenkingsdienst. Rijers: "Het programma bestaat uit diverse sprekers die stil staan bij de toekomst rondom kwaliteit van sterven, de rol van de vrijwilliger en de spirituele kant." De introductie wordt gedaan door Loudi Stolker-Nanninga, voorzitter van de Stichting Hospice en VPTZ Delft. Zij spreekt over de start van VPTZ Delft 32 jaar geleden, door Hans Breugem en Hedwig Overes. Die van het publiek een staande ovatie krijgen. Toen 15 jaar geleden het hospice in Delft opstartte, startte ook de samenwerking tussen de twee partijen. Die verliep goed en in 2016 volgde een fusie. "We mogen trots zijn op ons werk. We voorzien in een behoefte van de samenleving en krijgen jaarlijks meer aanvragen dan we aankunnen" sluit Stolker-Nanninga af. Ageeth Ouwehand, van VPTZ NL, kan deze terechte trots beamen: "Wij waren als landelijk bestuur erg onder de indruk van de passie die we zagen tijdens ons bezoek in Delft." Echter zijn er ook zorgen voor de toekomst blijkt uit haar verhaal. "Er is een groeiende zorgkloof, waarbij het aantal mensen dat zorg nodig heeft groeit en het aantal vrijwilligers en mantelzorgers afneemt. Hoe ziet de toekomst rondom kwaliteit van sterven er straks uit?" Een prangende vraag want, zoals oud-bestuurslid Vessies het realistisch aangaf: "iedereen gaat dood, maak je geen zorgen, jij ook".

Meer berichten