Sporter van de week

Slechtziende skiër houdt van snelheid

DELFT - Blind of slechtziend en toch skiën? Dat kan! Delftenaar Kees Toxopeus (36), zelf slechtziend, is fervent skiër en secretaris van de NVSV, de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging. Toxopeus: "Het mooie van skiën als blinde of slechtziende is dat je het echt helemaal zelf moet doen. Dat geeft een geweldig gevoel van vrijheid."

De NVSV organiseert jaarlijks een aantal reizen naar wintersportgebieden, dit gaat zowel om langlaufreizen als om skireizen (of snowboarden). Met elke blinde of slechtziende gaat een begeleider mee. De skiër heeft een opvallend geel hesje aan met daarop het woord 'Blind' en de begeleider zo'n zelfde vestje met daarop 'Guide'. Toxopeus: "Het is opvallend hoeveel mensen ziende blind zijn. Ondanks de hesjes skiën ze regelmatig tussen een blinde en zijn begeleider door. Meestal als je ze erop aan spreekt verontschuldigen ze zich wel, ze hadden het gewoon niet door". De gids skiet voor of achter de skiër, afhankelijk van hoeveel deze nog ziet. Als de skiër helemaal blind is dan skiet de begeleider altijd achter en bij een slechtziende skiër meestal voor hem, omdat die dan het gele hesje kan zien.

Toxopeus ging 15 jaar geleden voor het eerst mee op skireis in Frankrijk en was gelijk verkocht. Hij legt uit: "De begeleider geeft mondeling aanwijzingen, maar je moet zelf je bochten maken en je balans houden. Dat is heel anders dan bijvoorbeeld met fietsen op een tandem." Ook is de skiër nogal van de snelheid, daar geniet hij echt van, maar de begeleider moet er wel op uitgezocht worden. Toxopeus is al vanaf kort na zijn geboorte slechtziend, als gevolg van een netvliesbeschadiging. Kees Toxopeus: "Ik heb dus nooit geskied terwijl ik goed kon zien, sommige andere skiërs hebben dat wel." Toxopeus zit sowieso niet stil, want hij speelt ook nog altviool bij een muziekvereniging en werkt als IT-adviseur. De secretaris maakt hierbij gebruik van een enorm groot beeldscherm en dan lukt dat allemaal prima.

Buiten het skiën draait zo'n reis natuurlijk ook om de gezelligheid. Velen mensen in de groep kennen elkaar al, en na het skiën wordt er geborreld, een sauna gepakt of gezwommen en natuurlijk lekker gegeten. Zowel begeleiders als skiërs gaan dan ook elk jaar graag weer mee en kennen elkaar. Toxopeus: "Ik ga dit jaar mee met de Italiëreis in februari. Ik verheug me er alweer enorm op."

Begeleiders gezocht

Langlaufer of skiërs die het leuk lijkt om als begeleider mee te gaan, kunnen contact opnemen met de NVSV. Naast de normale langlauf- en skireizen, organiseert de vereniging gezinsreizen. Hier gaan altijd eigen skileraren mee. Voor meer info: www.nvsv.nl of begeleiding@nvsv.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten