Logo delftsepost.nl


Lezing Wonen in Pijnacker.
Lezing Wonen in Pijnacker.
kort nieuws regio

Wat is er te doen in de regio?

Beurs voor
kinderspullen

DEN HOORN - Op zoek naar goedkope kinderspullen of een manier om te weg te geven? Zaterdag 7 januari wordt de Kinderspullenbeurs het kleine P-rijsje in Den Hoorn gehouden. De beurs is van 10.00 tot 13.00 uur in de Rijstuin aan de Woudseweg 26. Er is verkoop en ook inzameling van goede gebruikte kinderspullen voor kinderen tot 10 jaar. Vooral kleding en speelgoed, maar ook meubeltjes, fietsjes, boekjes, puzzels en spellen. De opbrengst gaat dit jaar voor 50% naar de stichting Hiep Hiep Hoera, die het voor ieder kind mogelijk wil maken een gewone verjaardag te vieren. De rest is voor andere activiteiten van de kerk. Voor meer informatie: woudtsekerk.nl of info@woudtsekerk.nl.

Lezing over complot-
theorieën

SCHIPLUIDEN - Coen Vermeeren geeft op woensdag 11 januari een lezing over 9/11. Er zijn zó veel theorieën over deze dag waarop de Twin Towers door een terroristische aanslag verwoest werden, dat het stof opleverde voor een boek. Vermeeren zet de belangrijkste complottheorieën helder en overzichtelijk op een rijtje en presenteert deze vanaf 20.00 uur. De aanslagen van 9/11 veranderden de wereld compleet. Er volgden niet alleen oorlogen met miljoenen doden en gewonden. Ook onze vrijheden en privacy werden stukje bij beetje ingedamd. Intussen vinden er dagelijks aanslagen plaats. Ook in Europa zijn duizenden op de vlucht en wordt in sommige landen zelfs de staat van beleg afgekondigd. Een van de belangrijkste complottheorieën is dat er explosieven zouden zijn gebruikt. Meer dan de helft van de Amerikanen denkt dat hun regering iets te verbergen heeft. Coen Vermeeren is wetenschapper, filosoof en schrijver. Opgeleid als lucht- en ruimtevaartdeskundige is hij op dit moment hoofd van het Studium Generale van de TU Delft. Hij kreeg vooral landelijke bekendheid vanwege zijn boek Ufo's bestaan gewoon. Entree: € 15,- (met maaltijd: €32,50). Reserveren: ophodenpijl.nl. Het adres is Rijksstraatweg 20/22 in Schipluiden.

Wie is de beste vogelkweker?

MIDDEN-DELFLAND - Op zaterdag 7 januari brengen de beste kwekers uit de regio in het verenigingsgebouw van de Maaslandse Vogelvereniging hun beste vogels bijeen om de strijd aan te gaan om de Westland Cup. Deze beker gaat jaarlijks naar de vereniging met de vijf beste inzenders. Dit jaar zullen de Maaslandse Vogelvereniging, Icarus uit Vlaardingen, De Edelzanger uit Monster, de Westlandse Vogelvrienden uit Naaldwijk en De Liervogel uit De Lier het tegen elkaar opnemen. Niet alleen de verenigingen kunnen in de prijzen vallen. Zo kunnen de vogels die de beste beoordeling ontvangen van de keurmeesters tot kampioen worden benoemd. Tijdens deze vrij toegankelijke show zijn bijna 150 vogels te bezichtigen. Oorspronkelijk was dit evenement bedoeld als nieuwjaarsreceptie voor de Westlandse verenigingen. De Westlandse Kampioenschappen zijn te bezoeken aan het Doelpad 5 te Maasland op zaterdag 7 januari. De deuren gaan open om 13.00 uur. De show duurt tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Lezing wonen in Pijnacker

PIJNACKER - In vestiging Pijnacker van Bibliotheek Oostland is vanaf half januari de tentoonstelling 'Wonen in Pijnacker' te zien. De expositie is ingericht door de medewerkers van het Historisch Informatie Punt (HIP). Er wordt op 17 januari ook een speciale lezing gehouden waarbij talloze onderwerpen de revue passeren die met wonen in Pijnacker te maken hebben. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er al bewoning in Pijnacker was vanaf de 11de en 12de eeuw, onder andere langs de Noordweg en in Koningshof. Toen was er waarschijnlijk al een zekere lintbebouwing, veroorzaakt door de loop van de Gantel, een vloedkreek uit het begin van onze jaartelling. Deze had een behoorlijke kleilaag achtergelaten, waarvan onze voorouders dankbaar gebruik maakten om hun huizen op te bouwen. Dáár zijn ook in eerste instantie boerderijen en tuinderijen te vinden, terwijl langs de Oost- en Westlaan, Kerkweg patriciërswoningen werden gebouwd. De enige volkswoningbouw bestond aan het begin van de 20ste eeuw uit wat landarbeiderswoningen die door boeren en tuinders werden beheerd.
Nadat in 1915 de Veilingvereniging 'Pijnacker en Omstreken' was opgericht nam de tuinbouw een grote vlucht, met als gevolg dat er een gebrek aan werkkrachten ontstond. Het is dan ook geen toeval dat de Woningbouwvereniging in 1916, het tegenwoordige 'Rondom Wonen', werd opgericht door tuinders, die meenden een oplossing te hebben gevonden voor het tekort aan arbeidskrachten. Bekende namen zijn o.a. Joh. Bregman en J.R. Kromkamp. In latere jaren waren dit Jaap Lalleman en Arie Lindeman.
De eerste vergaderingen van de Woningbouwvereniging waren bedoeld als pogingen om tot bouwen van volkswoningen te komen en daarvoor de gronden te verwerven. Uit de plaats waar men deze gronden dacht te kopen, kan men het tuinbouwbelang aflezen. Zo vermelden de verenigingsnotulen pogingen tot grondaankoop in de Katwijkse Buurt, het Molenpad, de Vlielandseweg, de Overgauw en Oude Leede. Uiteindelijk werden de eerste volkswoningen in 1919 en 1921 aan de Stationsstraat en Emmastraat gebouwd.
Ook het verschijnsel 'Lange Jammer' heeft de HIP beziggehouden. Er zijn verschillende huizenrijen die in het verleden een 'Lange Jammer' werden genoemd: arbeidershuisjes met één kamer en twee bedsteden, een zolder en een schuur, een pomp, een stookhok en een stuk land. In de meeste gevallen was er alleen een achterdeur. Vaak werden ze gebouwd met een speciaal doel. Voorbeelden daarvan zijn de Zuiderstraat, Klapwijkselaantje, 'Pettenbuurt' aan de Zuideindseweg in Delfgauw en aan de Wilgenweg in Oude Leede 'de Tien Plagen'. Ze zijn allemaal tussen 1910 en 1930 gebouwd.
Maar ook voor oudere inwoners is veel gebouwd, o.a. bij de 'Schakelaar', het 'Acaciahof' en in Keijzershof. Voor mensen met een beperking is er natuurlijk 'Villa Casper'. De bibliotheek is gevestigd aan de Julianalaan 47 in Pijnacker. De lezing begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Belangstellende niet-leden van het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker (HGOP) zijn welkom. Zij betalen 5 euro entree.

Reageer als eerste
Meer berichten