Delftenaar Oriana van der Sande beleeft premiere op Delft Fringe Festival

De persoonlijke storytelling-voorstelling van de Delftse Oriana van der Sande, "The girl and the revolution" gaat in première tijdens het Delft Fringe Festival. Met flarden gesprekken, muziek en herinneringen neemt Oriana van der Sande u mee terug naar december 1989: de Roemeense revolutie. U kunt haar zien op 4, 5, 6, 7 en 9 juni.

Delft - Het is dit jaar 30 jaar geleden. De Oostbloklanden verwierpen een voor een het communisme, de muur in Berlijn werd opengebroken en met de bloederige revolutie in Roemenië viel het ijzeren gordijn definitief. Oriana was een 12-jarig meisje dat onder het bewind van dictator Ceausescu opgroeide. Net als ieder meisje zat ze op ballet, ging ze naar school en droeg ze een pioneersuniform. Het was al dagen onrustig in Roemenië aan het begin van de kerstvakantie. En toen gebeurde het echt, de angst, de vreugde, het ongeloof en de euforie van de revolutie.

In "The girl and the revolution" neemt Oriana u mee naar haar belevenissen, ervaringen en emoties die ze die dagen beleefd heeft als 12-jarig meisje. Iedereen weet nog iets van de Roemeense revolutie. De beelden van een vluchtende Ceausescu, het proces van de dictator en zijn echtgenote, de tanks en de doden. En dan ineens werd alles anders voor Oriana. De kerstvakantie die ineens een week langer werd. Voor het eerst zonder uniform naar school. Voor het eerst in de klas zonder het portret van de dictator aan de muur. Voor het eerst vrijheid. En chaos.

Oriana van der Sande woont inmiddels al zes jaar in Delft en is daarom extra enthousiast om haar voorstelling in première te laten gaan tijdens het Delft Fringe Festival. Haar stuk is te zien op 4, 5, 6, 7 en 9 juni. De voorstelling is zowel in het Nederlands als in het Engels te zien. Oriana speelt telkens twee keer per dag, de eerste keer in het Engels en tweede keer in het Nederlands. Voor kaartjes en volledige programmering kunt u terecht op de website van Delft Fringe Festival.

Wie is Oriana van der Sande-Semenciuc?

Oriana werd geboren in Craiova, Roemenië. Op 13-jarige leeftijd verhuisde ze naar Nederland waar ze Nederlands leerde met een licht Limburgs accent. Na haar studententijd aan de UvA werkte zij als communicatieadviseur voor verschillende organisaties in binnen- en buitenland. Later startte zij haar eigen bedrijf gericht op coaching van mensen met een internationale achtergrond en het geven van trainingen interculturele communicatie.

Oriana ontdekte storytelling in 2017 en realiseerde zich toen wat de kracht van het delen van verhalen is. Ze is onlangs afgestudeerd aan de Mezrab Storytelling School in Amsterdam.

Als verhalenverteller combineert zij persoonlijke ervaringen over migratie, integratie, wortels en identiteit, met haar passie voor Oost-Europese geschiedenis, cultuur en volksverhalen.

Oriana is gastheer en organisator van de maandelijkse internationale vertelavonden van Tell Me More in Leiden, waar ze een ruimte creëert van inclusiviteit en verbondenheid.

The Girl and the Revolution en daarna

"The Girl and the Revolution" wordt in een pilot voorstelling getoond aan het publiek tijdens Delft Fringe Festival. Na de zomervakantie is de voorstelling klaar om gespeeld te worden in theaters, culturele centra en op scholen.

Nu al nieuwsgierig naar de Oriana van der Sande-Semenciuc en haar voorstellingen? Neem een kijkje op haar website www.storiana.nl en volg haar Facebook en Instagram pagina.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden