Muziek en kunst bij 38cc
Muziek en kunst bij 38cc (Foto: )

Stage bij 38cc

Delft - Muziek en kunst: daar draait het om deze zomer bij 38CC. Ze bieden podium aan een internationale line up bestaande uit: Karl Philips (BE), Kim van Norren (NL) en Joris van de Moortel (BE).

Met verleidelijk kleurrijke schilderijen, video-installaties en kunstwerken die zelf geluid voortbrengen benaderen de drie kunstenaars muziek en muziekcultuur op een geheel eigen wijze. Er wordt gerefereerd aan popsongs en kunstgeschiedenis, aan underground en mainstream en er is kritiek op de hedendaagse festivalisering. Zo ontstaat een zinderende groepstentoonstelling vol contrasten en bijzondere combinaties. Zaterdag 15 juni om 16 uur is de opening van Stage. 7 Square Meters van Philips vormt het vertrekpunt van de tentoonstelling. Deze installatie met maquettes en een video verwijst naar grootschalig project waarbij Philips onderzocht of underground nog wel bestaat in het huidige tijdperk van commerciële muziekfestivals.

Het was de bedoeling tijdens het festival een caravan uit de grond te laten opkomen om er te spelen zonder deel te zijn van het officiële programma. Ook in het werk van Joris van de Moortel en Kim van Norren speelt muziek een belangrijke rol. Van de Moortel is behalve beeldend kunstenaar ook muzikant. Zijn beeldende werk komt zelfs vaak voort uit de muziek, of incorporeert muziek(instrumenten). Van de Moortel kwalificeert zijn werken graag als relieken. De Middeleeuwen en het cyclische gedachtengoed van leven en dood zijn bij hem nooit ver weg. Materialen en objecten transformeren en krijgen binnen zijn kunst een nieuwe betekenis. Een voortdurend veranderend oeuvre met verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en de muziek is het resultaat. In verhouding tot het werk van haar Belgische collega's tonen de schilderijen van Kim van Norren bijna klassiek. Met hun subtiele en frisse kleurenpracht en hun haast grafische composities waarin tekst beeld wordt, weten de doeken de toeschouwer gemakkelijk te verleiden. De betekenis van teksten is echter minder luchtig. De fragmenten afkomstig uit popsongs gaan vaak over verlangen, over herinneringen aan verlies en vergankelijkheid, of over het verbond tussen leven en dood.

Stage van Karl Philips, Kim van Norren en Joris van de Moortel 15 juni t/m zo 18 augustus 2019 te zien, wo t/m zo 13 -17 uur, Papenstraat 5, Delft. Informatie: www.38CC.nl

Meer berichten