Foto: Leonie van Someren

Op bezoek bij een duurzaam huis

Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan op 22 juni om 14:00 uur op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met gemeente Delft organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route een thematour over het aardgasvrij maken van een woning uit 1878. Huiseigenaar Marnix Hofland-Mol laat dan de duurzame maatregelen in zijn woning zien en deelt zijn ervaringen.

Delft - "Door de jaren heen zijn we steeds bewuster gaan leven", vertelt Hofland-Mol. "Het was daarom een logische stap om ook onze woning duurzaam te verbouwen." Op de muren zit leemstuc, een natuurlijk materiaal dat ademt. Daarachter is geïsoleerd met Oostenrijkse schapenwol. "Dit neemt vocht op uit de lucht, en geeft het weer af als het te droog is. Zo creëer je een ideaal binnenklimaat", legt hij uit. Verder zijn er zonnepanelen, een warmtepomp en spoelt het toilet met regenwater. Alle maatregelen samen maken de woning aardgasvrij en energieneutraal. "We willen mensen bewust maken van wat er mogelijk is in zo'n oud huis. Wij hebben ervaren dat het niet zo moeilijk is om duurzame keuzes te maken."

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies over een specifiek onderwerp bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: "De gastheer had een goede presentatie en gaf duidelijke uitleg over het waarom van zijn keuzes. Veel van mijn vragen zijn beantwoord."

In heel het land vinden in juni thematours plaats, over verschillende onderwerpen zoals: aardgasvrij wonen, isoleren, de warmtepomp of nul-op-de-meter. Een overzicht is te vinden op de website: duurzamehuizenroute.nl/thematours. Geïnteresseerden kunnen zich via deze link ook inschrijven.


 

Meer berichten