Monique en Mike Niles met de vlag van Curaçao
Monique en Mike Niles met de vlag van Curaçao (Foto: )

'Dag van de Vlag' is een feest voor iedereen

Door: Marie-Jet Eckebus

Op 2 juli 1951 kreeg Curaçao haar eigen vlag en op 2 juli 1984 werd deze dag uitgeroepen tot 'Dia di Bandera', oftewel 'De Dag van de Vlag'. Ter gelegenheid daarvan organiseren Mike en Monique Niles op zaterdag 6 juli een feest voor iedereen. Ze willen graag hun nationale feestdag overbrengen naar Delft. En dat niet alleen: het is hun doel om buurtbewoners en bezoekers samen te brengen.

DELFT - Mike en Monique zijn beiden afkomstig van Curaçao. Tweeëntwintig jaar geleden kwam Mike naar Nederland. "Mijn broers en zussen woonden hier al," zegt hij. "Ik voelde mij een beetje eenzaam en ben hen achterna gegaan." Mike kwam in Delft te wonen. Hij heeft het hier uitstekend naar zijn zin en noemt Delft een groene stad met vriendelijke inwoners. Zijn echtgenote Monique kwam toen ze jong was samen met haar zus naar Nederland. Hun moeder was hen al voorgegaan. Ook zij voelt zich helemaal thuis in Delft. "Het is hier een oase van rust," vindt ze. Die 'oase van rust' wordt op zaterdag 6 juli tijdelijk verstoord, want dan wordt het groot feest in het Poptafhofpark. "We vieren 'De Dag van de Vlag' een paar dagen later, omdat zaterdag beter uitkomt," legt Monique uit. Het doel van het feest is het samenbrengen van mensen met verschillende achtergronden. "Iedereen is welkom. Welke kleur, afkomst of leeftijd je ook hebt," zegt Monique. "We willen graag het positieve naar voren brengen en een gesprek aangaan. Caraïbische mensen zijn luidruchtig. Sommige mensen denken dat we boos zijn. Maar dat is niet zo. We zijn juist heel open." Op 'De Dag van de Vlag' kan iedereen kennismaken met de Antilliaanse cultuur. Er zijn Antilliaanse lekkernijen, er is muziek, een optocht met traditionele kleding, een brass-band, er zijn diverse kinderactiviteiten (zoals schminken, een clown en dartspel), voor ouderen staan er bankjes om de benen even rust te gunnen. Eventueel kunnen ouderen in de omgeving van de Poptahof opgehaald worden en naar huis gebracht..Niemand hoeft zich buitengesloten te voelen. "Als je alleen gekomen bent, kom ik een praatje met je maken," zegt Monique. Het echtpaar hoopt dat 'De Dag van de Vlag' een jaarlijkse traditie wordt van saamhorigheid en openheid. "Wij willen uit de grond van ons hart iets betekenen voor de samenleving," Vier 'De Dag van de Vlag' mee op zaterdag 6 juli in het Poptahofpark van 13.00 tot 19.00 uur. U bent van harte welkom.

Vrijwilligers gezocht

Monique en Mike Niles zijn op zoek naar vrijwilligers met een personenbusje die ouderen naar en van het feest willen brengen. Ook komen zij graag in contact met mensen die ideeën hebben of samen willen werken. E-mail: stichting.eenkans@hotmail.com

Meer berichten