Een andere kijk op de Astronoom en het Meisje met de parel

Delft - Twee landelijke experts zullen op donderdag 20 juni de nieuwste inzichten delen over twee wereldberoemde schilderijen van Johannes Vermeer: De Astronoom en Het Meisje met de parel.

De Astronoom van Johannes Vermeer is één van de bekendste schilderijen uit de zeventiende eeuw. Het wordt gezien als een symbool van zeventiende-eeuwse wetenschap. Een man, druk in de weer met een hemelglobe, kijkt op uit een boek. Vermeer lijkt hier de astronoom te vangen op het moment dat hij tot een belangrijk inzicht is gekomen. Maar klopt dat wel? Wat ligt er op de tafel? Wat weten we van de instrumenten die deze man gebruikt? Wat weten we over het gebruik van die instrumenten? En zijn ze wellicht ook beschikbaar? Er blijkt er heel veel over dit portret te zeggen. Veel meer dan op het eerste oog lijkt. Historicus Arjen Dijkstra noemt hem 'De Franeker wiskundige van Johannes Vermeer' en legt in zijn uit lezing waarom.

Het Meisje met de parel spreekt als schilderij enorm tot de verbeelding: haar blik, Vermeers kleurgebruik en de uitmuntende manier waarop hij in het werk heeft gespeeld met licht. Ook wetenschappers zijn enorm gefascineerd door het kunstwerk. Er leven nog steeds vragen: hoe schilderde Vermeer dit iconische kunstwerk en welke materialen gebruikte hij daarvoor? Met de nieuwste technieken is opnieuw gekeken naar aspecten als doek, penseelvoering, pigmenten en andere materialen die hij gebruikte voor dit wereldberoemde schilderij. Tijdens de lezing zal Abbie Vandivere, restaurator bij Het Mauritshuis, alles vertellen over het Meisje met de parel, de techniek van Vermeer en het onderzoek.

De lezingenavond vindt plaats op donderdag 20 juni in de Van de Mandelezaal van het Prinsenhof, ingang Oud Delft. Aanvang 20:00 uur. De toegang is gratis voor leden van Delfia Batavorum, niet-leden betalen € 5.

De sprekers

Arjen Dijkstra studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar de beoefening van de wiskunde in de zeventiende eeuw. Tegenwoordig is hij directeur van het Universiteitsmuseum Groningen.

Abbie Vandivere is restaurator schilderijen bij het Mauritshuis en docent Technische Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij geeft leiding aan het onderzoeksproject 'Het meisje in de schijnwerper', een initiatief van het Mauritshuis dat wordt uitgevoerd door internationaal erkende specialisten in het kader van het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS).

Meer berichten