De toestand in Delft tijdens de invasie


Station Delft na de staking.
Station Delft na de staking.
terug in de tijd

De toestand in Delft tijdens de invasie

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

De spanning onder de mensen nam met de dag toe, de mannen tussen de 18 en 45 jaar moes- ten zich melden voor arbeid in Duitsland. Er zijn toch veel mensen die mij vragen hoe wij de laatste maanden van 1944 en de eerste weken van 1945 zijn door gekomen.

Delft - Wij volgden de oorlog op de voet zowel in het westen als in het oosten, we begrepen wel dat het geen kwestie van tijd was. Duitsland was niet van plan om zich over te geven, Frankrijk was bijna geheel vrij, de Russen stonden aan de oost Duitse grens op weg naar Berlijn. Toen het laatste Duitse wanhoopsoffensief was afgeslagen kregen we weer hoop op een goede afloop. De laatste da- gen van het jaar en Kerstmis werden in stilte doorgebracht, tien personen waaronder twee kin- deren en drie onderduikers in een klein benedenhuis in de Warmoezierstraat was geen pretje.

Begin 1945 begon met een zeer strenge winter, we hadden geen gas,geen licht en maar een uur water per dag. Als je jong bent voel je weinig angst, op straat was het aardedonker er was nergens licht, ik was 16 jaar en de enige die nog werkte bij Calve, ik had daar goed te eten en we kregen eten mee naar huis, mijn huisgenoten hadden daar geluk aan want ik at niet meer thuis. De Duitsers bleven gevaarlijk ondanks hun verliezen in Europa, in de vroege morgen waren er razzia's waar toch nog mannen werden opgepakt, ze gingen de huizen in en schoten door de houten vloer. Bij ons lag mijn jongste zusje met geelzucht in de voorkamer, toen de foute Nederlander aan belde zei mijn moeder dat ze TBC had toen hij door het raam keek riep hij naar de Duitsers dat er in huis een besmettelijke ziekte was, hij tekende een rood kruis op de deur, de drie mannen lagen onder de vloer. De oorlog ging de goede kant op, maar voor de hongerende bevolking was het een schrikbeeld dat het nog zo lang duurde. De Geallieerden waren doorgedrongen tot de Ardennen waar, onverwachts een grote Duitse legermacht hen opwachtte en door wilde dringen naar Antwerpen, dit was voor ons een tegenvaller.

Ik kom er op terug.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden