Jan Bartels op de bekende trap in 'zijn' theater (Foto: Annemarie de Vries).
Jan Bartels op de bekende trap in 'zijn' theater (Foto: Annemarie de Vries). (Foto: Annemarie de Vries)

Van theaterdirecteur naar molenaar?

Jan Bartels neemt afscheid

Door: Annemarie de Vries

Binnenkort bereikt Jan Bartels, directeur van Theater de Veste, de huidige pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar en vier maanden. Vandaag is er daarom een afscheidsfeest voor collega's en relaties in het theater. We keken met hem terug op de afgelopen 15 jaar en vooruit op de vrije tijd die hij nu gaat krijgen.

Delft - Eén ding is in ieder geval zeker: hij blijft in Delft wonen. "Ik ben al vrij snel na mijn aanstelling naar Delft verhuisd", vertelt hij: "En daar heb ik nooit spijt van gehad. De diversiteit van de mensen bevalt mij. Toen ik hierheen fietste kwam ik over de Markt en ik dacht: 'wat is het toch een fantastische stad'. Ik vond het destijds belangrijk om in de stad te gaan wonen waar ik ging werken. Zo leer je het beste de mensen kennen en ze begrijpen. Juist zo kun je een theateraanbod maken waar echt behoefte aan is. En het is daarnaast natuurlijk ook praktischer, ik ben snel even heen en weer als dat nodig is. Mijn baan brengt toch met zich mee, dat je soms op andere tijden werkt dan de meeste mensen."

Samenwerking

Bartels is met zijn team een man van de samenwerking. "De kunst is een goeie partner te zoeken", vertelt hij: "Zoals met de TU, de kindercolleges en het filosofiecafé. Er zijn mensen die daar veel meer verstand van hebben dan wij." Zo werd het aanbod van Theater de Veste de laatste jaren dan ook steeds diverser.

"Wij zijn er voor de inwoners", meent Bartels: "We doen het samen met Delft, niet voor onszelf. Ons streven is dat elke Delftenaar minimaal één keer per jaar naar Theater de Veste komt." Zo komt het dat Theater de Veste tegenwoordig een veel breder programma biedt dan alleen theater. Er zijn ook programma's op het gebied van debat, innovatie en kennis, zoals bijvoorbeeld het Rabo Food Lab, waarbij zelfs diners worden aangeboden en waar de samenwerking met zowel de Rabobank als met I Change, de Delftse organisatie die voedselverspilling wil tegen gaan, is gezocht.

Samenwerking beperkt zich daarbij niet alleen tot het programma-aanbod, maar gaat ook om het bereiken van de mensen. Hierbij wordt samenwerking met scholen en wijkorganisaties gezocht. Zodat het theater steeds meer bekendheid krijgt en iedereen het steeds beter weet te vinden. Zo werken de intensieve contacten met het zich recent in Delft gevestigde producerende theaterbedrijf Senf Theaterpartners goed uit. "We zoeken elkaar voortdurend op waardoor er meer samen gebeurt en dat is te merken in ons aanbod, nog meer grote namen en zeker ook meer kaartverkoop."

Molenaar

De theaterdirecteur is nog niet van plan achter geraniums te gaan zitten na zijn pensioen: "Ik wil graag wat voor de maatschappij terug doen, daarom ga ik in ieder geval een dag per week vrijwilligerswerk doen. En wat ik echt heel graag wil, ik weet nog niet of dat gaat lukken, is mijn molenaarscertificaat halen. Het lijkt me echt heel mooi om weer een vak te leren, een oud ambacht, weer echt iets leren, lessen volgen en stage lopen. Ik houd van de natuur, van buiten zijn, dat is denk ik prima te combineren met het vak van molenaar.

Wat nu zo leuk is na je pensioen is dat niks meer moet, je doet dingen nu omdat je het wilt. Het is mooi als je dat nog kunt."

Meer berichten