v.l.n.r. Daniël, Johan en Joris met hun Karabai lamp
v.l.n.r. Daniël, Johan en Joris met hun Karabai lamp (Foto: Karabai)

Studenten upcyclen kerosinelampen

Door: Celine van Benten

Een duurzame lamp met verhaal

Waarschijnlijk heeft u nog nooit gehoord van het woord Karabai. Het is Swahili voor kerosine lamp. Deze lampen worden onder andere in Tanzania gebruikt tijdens het nachtvissen. Drie Delftse studenten Joris, Daniël en Johan, gingen voor hun studie naar Tanzania en kregen hier het idee om de gevaarlijke lampen te upcyclen.

Delft - Joris Blok en Johan van de Schaaf volgen dezelfde master en ontmoetten Daniël Eikelenboom via een project voor hun studie. Samen hebben zij hierna Karabai opgericht. "Wij gingen drie maanden naar Tanzania voor onze master om het bedrijf Sagar Energy Solutions te helpen met het ontwerpen van zonnelampen. Het bedrijf wil de vissers helpen door de kerosine lampen te vervangen door nieuwe zonnelampen" vertelt Joris mij. "Er zijn in totaal 78 vissers bij ons project betrokken. We hebben veel met de vissers overlegd en zijn zelf ook mee geweest met het nachtvissen. Ze hadden veel vertrouwen in ons, zelfs als we met van piepschuim gemaakte prototypes aankwamen" vertelt Johan lachend.

Joris legt uit hoe het nachtvissen in zijn werk gaat: "De vissers jagen op kleine sardien-achtige vissen. Ze vertrekken met boten vol met kerosine lampen. De lampen zijn nodig voor de vissers om te kunnen zien op het water, maar trekken ook de vissen aan. Ze verzamelen elke dag aan het eind van de middag en varen dan uit. De netten worden uitgezet en dan is het wachten. Pas aan het einde van de nacht weten ze of het een goede vangst geweest is." De studenten zijn zelf ook een nacht mee gegaan. "Het was bijzonder om mee te maken. Het is voornamelijk veel wachten en veel van de vissers gaan dan slapen of luisteren naar een voetbalwedstrijd. Er moet altijd één iemand wakker blijven om de lampen in de gaten te houden."

Kerosine lampen kunnen erg gevaarlijk en onvoorspelbaar zijn. "Er waren vissers die ons vertelden over hoe vrienden zijn omgekomen of verwond doordat een lamp explodeerde" vertelt Daniël. De zonnelampen die de mannen hebben geholpen met ontwerpen zijn veiliger en leveren meer vis op. De vissers moeten de nieuwe zonnelampen wel zelf kopen, om ze hierbij te helpen kopen de studenten de oude lampen op. Deze worden omgebouwd tot duurzame elektrische lampen maar wel met hetzelfde authentieke design. "We willen met dit project de levensduur van zo'n lamp verlengen en afval verminderen. Omdat al die vissers over zullen stappen op de zonnelamp zijn er straks zo'n 600.000 kerosine lampen die niet gebruikt worden. Verder draagt de aankoop van elke lamp bij aan het leven van een nachtvisser."
Er is nu een klein begin gemaakt. De studenten hebben een handvol lampen naar Nederland gehaald. De lampen zijn verkrijgbaar bij LU-ST in Delft en binnenkort ook bij Kwartier in Utrecht.
Verder zijn de lampen te koop op hun eigen website karabai.com.

Meer berichten