Drie wereldpremières tijdens Delft Chamber Music Festival

Tijdens de komende editie van het Delft Chamber Music Festival beleven drie stukken hun wereld- première. Het festival opent donderdag 25 juli met de wereldpremière van de compositieopdracht Ex tenebris mundi van componist en bas-bariton Robert Holl. Zondag 28 juli vindt de première plaats van Hommage aan Harry voor fluit & pianokwintet die componist, arrangeur en pianist Wijnand van Klaveren ook speciaal voor dit festival componeerde. Aansluitend wordt op donderdag 1 augustus tijdens de Night at the Museum het werk Laudi d'Amore van Willem Jeths voor het eerst in het openbaar uitgevoerd.

Delft - Alle premières vinden plaats in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft. Het festival duurt van donderdag 25 juli t/m zondag 4 augustus 2019 en omvat meer dan twintig concerten, drie films en twee kindertheaterproducties.
 

Robert Holl

Als uitgangspunt voor Ex tenebris mundi voor strijkkwartet en bariton nam Holl (72) drie gedichten van de Nederlandse dichter Adriaan Roland Holst. Collega-dichter Martinus Nijhoff roemde Roland Holst al om de muzikaliteit van zijn gedichten die uitermate geschikt zijn voor het lied. Het gaat bij Roland Holst vaak om de uitdrukking van een 'heimwee naar een verloren gebied', zoals hij het zelf noemde. Holls Ex tenebris mundi (uit de duistere wereld) is daarop geen uitzondering. De titel verwijst naar de bundel Ex tenebris mundi uit 1926 met daarin het gelijknamige gedicht. Holl koos echter drie andere gedichten van Roland Holst voor de tekst van deze kleine cyclus van drie liederen: Naroep en Goden en Zangers uit de bundel De wilde Kim, en De donkernde zee uit De belijdenis van de stilte. Het werk – gecomponeerd in opdracht van het festival - wordt uitgevoerd door Thomas Oliemans (bariton), Candida Thompson (viool), Ingrid van Dingstee (viool), Isabelle van Keulen (altviool) en Floris Mijnders (cello).

Wijnand van Klaveren

Hommage aan Harry voor fluit & pianokwintet is een ode aan de muziek van Harry Bannink waarin Van Klaveren (43) gebruik maakt van veel thema's en melodieën uit het werk van Bannink. Denk aan Ja Zuster Nee Zuster en Heerlijk duurt het langst. Over Bannink zegt hij "Wat een inspirerende vakman, zo veel stijlen en wat een tekstzetter." Het stuk wordt uitgevoerd door Jeannette Landré (fluit), Candida Thompson (viool), Sophia Jaffé (viool), Isabelle van Keulen (altviool), Floris Mijnders (cello) en Alphonse Cemin (piano).

Willem Jeths

Laudi d'Amore of 'hymne aan de liefde' is een liedcyclus voor bariton en viool gebaseerd op twee Italiaanse gedichten van Ganfolfo Cascio en een van Elio Pecora. De liedcyclus past naadloos bij het Orpheus-thema van dit festival en geeft een intiem portret van twee geliefden, over hun angst om elkaar te verliezen, om afgewezen te worden. Maar ook om bemind te worden en een metgezel te hebben die begrijpt en er altijd is. Jeths (59) werd meteen gegrepen door de gedichten vanwege de kwetsbaarheid en de intensiteit. 'De viool vervult in dit stuk de rol van de geliefde die zonder woorden 'zingt'.' Laudi d'Amore wordt uitgevoerd door Thomas Oliemans (bariton) en Amarins Wierdsma (viool).

Delft Chamber Music Festival 2019

Het thema van deze editie is Orpheus. Gastprogrammeur en bariton Thomas Oliemans nodigt de absolute wereldtop van de klassieke muziek uit om samen met hem de Griekse mythologische figuur Orpheus op het concertpodium tot leven te brengen. Het festival vindt in informele setting plaats op verschillende locaties in het oude centrum van Delft én daarbuiten. Voor informatie over de complete programmering en de kaartverkoop zie: www.delftmusicfestival.nl.

Meer berichten