Jerrold Mallee

Geslaagd Symphonic Tribute to Pink Floydmet opbrengst voor War Child

Door: Martin Reitsma

Na vele weken van gedegen voorbereiding vond vorige week zaterdag 15 juni een bijzonder evenement plaats in het Haagse World Forum namelijk a Symphonic Tribute to Pink Floyd waarvan een gedeelte van de opbrengst naar War Child gaat. De voorbereiding is minutieus. Er zijn repetities in het Dalton College op soms erg warme zondagen waar Hofstads JeugdOrkest oefende met The Pink Floyd Sound uit Limburg en popkoor Prestige Pro. We zien ook veel Delftse bezoekers tussen het publiek.

Den Haag - Rond acht uur komt dirigent Marcel Geraeds op. Een luid applaus valt hem en zijn orkest ten deel. De eerste tonen van Shine On You Crazy Diamond worden ingezet. Samen met The Pink Floyd Sound wordt dit meteen een van de hoogtepunten van de avond. Drie jonge orkesttleden zorgen tijdens dit nummer voor een bijzonder accent. Op een tafel voor hen staan een aantal kristallen glazen, gevuld met water. Door over de glasrand met hun vinger te draaien wordt een bijzonder geluid gecreëerd dat een bijzonder accent geeft aan deze Pink Floydklassieker.

De toon is gezet en krijgt een goed vervolg met het nummer Welcome To The Machine. Vervolgens geniet het publiek van nummers als Have A Cigar, The Gnome, Let There Be More Light, Learning To Fly, Wish You Were Here en Summer '68. Een wens van velen gaat in vervulling met de integrale en originele uitvoering van 'Atom Heart Mother' (Suite), compleet met koor en orkest. Het zijn mooie en pakkende klanken in een fijn samenspel van The Pink Floyd Sound, Hofstads JeugdOrkest en de 'voices from heaven' van popkoor Prestige Pro. Alle delen van het nummer lopen in elkaar over met mooie celloklanken, een majestueus orgel, beklijvend koperwerk en prachtige koorklanken. Het is een magisch gebeuren. Het is avant-garde en psychedelische rock om van te genieten.

De groep Pink Floyd fans Nederland heeft eveneens uitgepakt en staat met een fraaie expositie in de hal van het World Forum. We zien allerlei mooie Pink Floyd-memorabilia die een goed beeld geeft hoe groot en geliefd Pink Floyd nog steeds is bij de muziekfans. Theo Beckers is een van hen en hij heeft tranen van ontroering en vertelt: "dit is de dag dat ik voor het eerst in mijn leven Atom Heart Mother live meemaak. Exact 47 jaar heb ik hier op moeten wachten, want op het moment dat ik Pink Floyd fan werd in 1972, was de "Suite" reeds van de setlijst geschrapt." Er valt evenwel nog veel meer te genieten voor Theo en alle toeschouwers in de zaal want er volgen bekende nummers zoals: One Of These Days, In The Flesh, Happiest Days/Another Brick In The Wall , The Fletcher Memorial Home en twee toegiften met See Emily play en het prachtige Comfortably Numb.

Een goed bezet World Forum reageert enthousiast en geeft de muzikanten een daverend applaus. Bert Duyndam uit Pijnacker is onder de indruk en vertelt dat hij bijzonder genoten heeft evenals andere bezoekers uit onze gemeente. Bernadet Verwijs is ook een van de toeschouwers en zegt: "het was echt top en indrukwekkend. Ik heb genoten. Het is een mooi initiatief voor War Child." Haar vriendin Sanny Pepper valt haar bij en zegt: "het was geweldig! Ook erg leuk om liedjes te horen die ik niet allemaal kende ! Alles mooi in elkaar gezet, goeie band, schitterend dat orkest er achter. Het koor klonk echt fantastisch. Als muziekliefhebber een avond om niet te vergeten."

Ben van Leliveld is de man die op deze avond de regie in handen heeft. Hij vertelt: "genieten ook van de Pink Floyd Sound uit de beginjaren. Waarbij de invloeden van the Beatles duidelijk te horen waren. De suite Atom Heart Mother, die integraal gespeeld werd en nog niet eerder door een tributeband was gedaan. Het nummer kreeg nog een extra lading door soliste Annemarijne op cello en het ronduit indrukwekkende Popkoor Prestige Pro. Deze uitvoering raakte velen diep in het hart, tot tranen aan toe. Een groot compliment ook voor Tom Geenen die de symfonische arrangementen heeft geschreven en overall verantwoordelijk was voor de 'sound & visuals'. Een zeer knap staaltje werk.

De samenwerking met de hoofdorganisatoren Eric Drabbe en Pierre Houben en niet te vergeten de orkestbegeleiders van Hofstads Jeugdorkest (Erik, Debbie en Heleen) en alle professionals van licht & geluid was inspirerend en super" De muzikanten en de organisatie mogen terugkijken op een geslaagd en zinderend evenementen waarbij War Child wellicht een mooi bedrag tegemoet kan zien. Meer info: https://www.facebook.com/Symphonictribute/ met fraai fotowerk van onder meer Jerrold Mallee, Hans Zandberg, Ron van Varik en Johan van Bree.

Meer berichten