Anke Wagner geeft deze week haar allerlaatste balletles aan de Singelstraat.
Anke Wagner geeft deze week haar allerlaatste balletles aan de Singelstraat. (Foto: Indebuurt.nl/delft)
Delftenaar van de week

Anke geeft na 40 jaar haar allerlaatste balletles

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Zeg je balletschool aan de Singelstraat, dan zeg je Anke Wagner. Deze kwieke dame geeft al veertig jaar les in klassiek ballet. Maar aankomende donderdag valt het doek: Anke danst dan haar allerlaatste les met haar vaste groep dames. "Vreselijk, het zal wel tranen met tuiten worden. Want behalve balletgroep, zijn we ook hechte vriendinnen geworden."

Delft - Anke's sportieve carrière begon niet met ballet, maar met turnen. "Ik turnde op hoog niveau, deed ook wedstrijden in het buitenland. Toen ik te oud werd voor het wedstrijdturnen, ben ik trainster geworden. Mijn specialismen waren de vrije oefening en de balk, beiden sierlijke onderdelen van het turnen. Maar ik merkte dat ik als trainster zelf te weinig lichaamsbeweging kreeg." Daarom besloot Anke een andere sport te zoeken waar zij haar ei in kwijt kon. "In de Delftse krant zag ik een advertentie van Paul Eliazer, hij startte een beginnersklas klassiek ballet. Ik ben gegaan en ik vond het vanaf de eerste les héérlijk. Ik had veel sprongkracht door het turnen. Daarbij ben ik opgeleid als fysiotherapeut, dus ik snapte wat ik met welke spieren moest doen in het ballet."

Paradepaardje

Al snel maakte Anke grote stappen in het klassiek ballet. Niet veel later vroeg Paul Eliazer of Anke in zijn school les wilde geven. "Ik wilde ook gebruik maken van de kennis vanuit mijn beroep, dus startte ik een balletgroep voor mensen met lichte klachten. Dat liep storm; fysiotherapeuten uit Delft stuurde hun patiënten door naar mijn lessen. Klassiek ballet werd echt mijn paradepaardje." Toen Paul Eliazer naar Groningen verhuisde, kon Anke de balletschool overnemen. Omdat Anke ondertussen ook nog vijftien jaar de choreografie van het Delftse jongenskoor De Buddy's deed, had ze het behoorlijk druk: "We gingen met die groep veel naar het buitenland voor optredens, zelfs naar Amerika en Afrika. Daardoor kon ik wat minder les geven op de balletschool."

Inmiddels is de balletschool al een paar jaar overgenomen en geeft Anke nog één les op de balletschool, iedere donderdagochtend aan een groep dames. "Deze groep is ooit gestart omdat moeders van kinderen die lessen bij ons volgden, ook les wilden. Die groep bestaat nog steeds, ondertussen al zo'n 37 jaar." De dames zijn dus niet meer de jongste, maar dat belet ze niet van een goede pirouette of twee: "Alle dames hebben een gezond figuur en een perfecte houding. Enorme sprongen zullen we niet meer maken, maar verder deinzen ze nergens voor terug."

Stilte tijdens de les

De groep dames is al zó lang bij elkaar, dat ze behalve een balletgroep ook hechte vriendinnen zijn. Met elkaar én met Anke. "Maar als ik les geef, ben ik gewoon de juf, hoor." Tijdens de les moet er dan ook goed geluisterd worden. "In mijn les wordt er niet gesproken, alleen door mij, als ik dingen uitleg. Dat hoort zo in ballet. Je moet je hersenen echt gebruiken bij klassiek ballet, dus kletsen leidt alleen maar af."

Dat betekent overigens niet dat de dames niet aan gezelligheid toekomen, daarvoor is alle tijd na de les. "We drinken na afloop altijd koffie bij Bakker Suikerbuik met alle dames. Verder doen we ook vaak samen etentjes en gaan we zelfs wel eens met de hele groep op vakantie!"

Afscheid

Haar allerlaatste les op de Singelstraat zal donderdag bijzonder worden. "Er komen ook een aantal dames die al een tijdje niet meer meedoen met de lessen. De laatste les wordt gefilmd en we doen een choreografie op een klassiek stuk van Tchaikovsky. Het zal wel tranen met tuiten worden, ja. Maar gelukkig blijven we elkaar wel zien. De dames willen ook met zijn allen een nieuwe sport zoeken, pilates bijvoorbeeld. Dan sluit ik natuurlijk ook aan!"

Gelukkig hoeft Anke niet helemaal stil te zitten nadat ze de deuren van de Singelstraat achter zich sluit. "Ik golf graag én ik geef eens per week een bewegingsles aan de heren en dames van Sociëteit het Meisjeshuis. Dat blijf ik zeker nog doen!"

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten