Anton Galjé in de uitzending (foto: Annemarie de Vries)
Anton Galjé in de uitzending (foto: Annemarie de Vries) (Foto: )

Anton Galjé stopt bij Stadsradio Delft

Door: Annemarie de Vries

Delft Centraal gaat door

Het zal even wennen zijn voor de luisteraars van het programma Delft Centraal op dinsdagochtend bij Stadsradio Delft: De vertrouwde stem van presentator Anton Galjé (72) was gisteren voor het laatst te horen. Elke dinsdagochtend nam Galjé met de redactie van de Delftse Post de onderwerpen door die de dag daarna in de krant zouden staan.

Delft - Gelukkig voor u en ons blijft het programma. Jan Willem de Vries gaat het presenteren. Maar we konden Anton natuurlijk niet laten gaan zonder de stem een gezicht te geven. Daarom gingen we op bezoek.

Galjé komt uit het onderwijs. Misschien verklaart dat waarom het presenteren hem zo natuurlijk lijkt af te gaan. Dertig jaar onderwees hij handel en economie II in Schiedam. Eigenlijk was dat ook iets waar hij in rolde, net als het presentatorvak: "ik gaf les naast mijn studie en eigenlijk beviel het me wel, dus zo bleef ik in het vak. Ik ben ook 10 jaar afdelingsleider geweest van 4/5/6 VWO en hield me onder andere bezig met de eindexamens. Toen ik met vervroegd pensioen ging, dat kon toen nog, werd ik gevraagd voor de Stadsradio".

Dat was in 2011, eigenlijk werd hij gevraagd in het bestuur van Stadsradio Delft, waar hij vice-voorzitter werd. "Voor je het weet zit je opeens zelf achter de microfoon" vertelt Galjé: "Zo gaat het natuurlijk vaak, als je niet genoeg vrijwilligers hebt vult het bestuur het gat op en voor je het weet doe je eigenlijk te veel." Niettemin beviel het programma maken hem uitstekend en deed hij het maar liefst acht jaar. Het bleef dan ook niet bij alleen Delft Centraal: "ik deed ook iedere laatste dinsdag van de maand het sportcafé en ik heb ook nog een tijd Live Sport op zondag gedaan. Allemaal heel leuk, maar er gaat veel tijd inzitten, je moet het ook voorbereiden natuurlijk. Mijn vrouw vindt het ook wel gezellig om eens samen wat leuks te doen." Helemaal stoppen met vrijwilligerswerk doet hij trouwens niet, want Galjé blijft nog voorzitter van de Volksuniversiteit Delft. Maar dat is voor nu voldoende: "het is tijd voor de jongere generatie. Ik ga nu genieten van mijn vrije tijd."

Vrijwilligers

De afgelopen zes jaar was Galjé waarnemend voorzitter bij de Stadsradio. Gelukkig is er weer iemand gevonden voor deze functie, in de persoon van Cees van Velzen. Maar het tekort aan vrijwilligers blijft. Vrijwilligers zijn daarom altijd welkom van alle leeftijden. Vooral voor jongeren is het enorm leerzaam. De afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld regelmatig studenten van de hogeschool voor journalistiek vrijwilliger geweest. Heb je interesse? Kijk op www.radiodelft.nl

Meer berichten