Deel van de RBK-brigade
Deel van de RBK-brigade

Reuzenberenklauw-brigade

Delft - In het Abtswoudse Bos is de Reuzenberenklauw zich snel aan het verspreiden. Enkele plekken staan er vol mee en her en daar staat ook een individuele plant prachtig in bloei. Andere planten leggen het af tegen deze enorm snelle groeier.

Een groepje bewoners van de Slokkerbuurt in Tanthof-Oost is al twee keer een ochtend aan het kappen geweest. Met lange snoeischaren of schoffels duwen ze de planten omver en zorgen dat de steel onderaan van de wortel wordt gescheiden.

“Daarmee voorkomen we dat deze planten nog meer zaden gaan verspreiden”, aldus Catharina Hoekema, initiatiefneemster. Iedereen draagt kleding die alle huid bedekt en handschoenen. Het omduwen gaat vaak vrij gemakkelijk, omdat de planten topzwaar zijn nu ze bloeien. “Als je maar zorgt dat je niet in contact komt met de bladeren, is het zo gepiept.” En zo voorkom je dat er volgend jaar niet 1 maar 40 planten staan. In het Abtswoudse Bos ligt ongeveer de helft van de bloeiende planten al om. Staatbosbeheer wordt op de hoogte gehouden.

Catharina: “Ziet u een enkele plant in uw buurt? Duw hem om!”

Meer berichten