Marco Ruijgrok bij de stomp van Molen van Stap (links) en het dichtgetimmerde Molenaarshuisje (rechts) aan het Polderpad
Marco Ruijgrok bij de stomp van Molen van Stap (links) en het dichtgetimmerde Molenaarshuisje (rechts) aan het Polderpad (Foto: Annemarie Oorthuizen)

Wat gebeurt er met het molenaarshuisje?

Annemarie Oorthuizen

Buurtbewoner ging op onderzoek

Ongeveer twee maanden geleden viel het Marco Ruijgrok op dat de ramen van het molenaarshuisje aan het Polderpad waren dichtgetimmerd. Ruijgrok ondernam hierop actie en deed een oproep via de website Nextdoor om zo meer te weten te komen rondom de toekomst van het huisje. "Ik was bang dat als ik niks zou doen, dit huisje opeens verdwenen zou zijn zonder dat iemand vragen had gesteld", vertelt Ruijgrok.

Delft - Als bewoner van de wijk Voordijkshoorn voelt Marco Ruijgrok zich verantwoordelijk voor zijn eigen woonomgeving. "Als kind groeide ik hier op als boerenzoon. Mijn vader had een melkveehouderij aan de Westlandseweg. Via hem heb ik mijn interesse in geschiedenis gekregen. Mijn vader, Bertus Ruijgrok, zat namelijk altijd vol met interessante verhalen over vroeger." Ruijgrok weet inmiddels veel van de wijk waar hij nog steeds woont. "Vroeger was dit het buitengebied van de stad, een poldergebied waar meerdere molens hebben gestaan. Molen van Stap uit 1737 en het bijbehorende molenaarshuisje zijn het laatste dat hier nog aan herinnert."

Ruijgrok heeft, mede dankzij alle reacties op zijn oproep via Nextdoor, inmiddels contact gehad met Gemeente Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap van Delfland. Zij zijn gedeelde eigenaren van de grond waar het huisje en de molen van Stap op staan. Het Hoogheemraadschap is daarnaast verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen op het terrein. Tevens vallen het huisje en de molen onder monumentenzorg. Ruijgrok weet nu ook meer over de toekomst van het molenaarshuisje: "Het wordt gelukkig niet gesloopt, maar zal opgeknapt worden. Op welk termijn en met welke bestemming dit zal gebeuren is nog niet duidelijk. Ik hoop echter dat ze de buitenkant zullen terugbrengen naar hoe het ooit was, met ouderwetse openslaande luiken en nostalgische houten daklijsten." Ook hoopt Ruijgrok dat het huisje weer bewoond zal gaan worden: "Het zou toch prachtig zijn als je weer lampjes ziet branden in dit kleine huisje wanneer je in het donker door het Henry Dunantpark naar huis fietst".

Meer berichten