Dani plukt de bal uit de lucht in een wedstrijd tegen Barcelona tijdens het Marveldtoernooi (foto: Debbie Rietdijk)
Dani plukt de bal uit de lucht in een wedstrijd tegen Barcelona tijdens het Marveldtoernooi (foto: Debbie Rietdijk) (Foto: Debbie Rietdijk)
Sporter van de week

Keeperstalent Dani speelt bij Ajax

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

Waar spelen voor Ajax voor veel jongens een droom blijft, wordt het voor Dani van den Heuvel (16) in 2017 werkelijkheid. Na drie seizoenen in de jeugd van ADO Den Haag, maakt de doelman op 14-jarige leeftijd de overstap naar Amsterdam. Inmiddels keept Dani alweer twee seizoenen voor de club waar hij al zijn hele leven fan van is.

DELFGAUW - "Het was niet zo dat ik meteen keeper wilde worden. Bij SV Wippolder voetbalde ik ook nog om de week. Maar toen ik naar ADO ging, ben ik me vol op het keepen gaan richten", aldus Dani. In eerste instantie mist hij het voetballen nog wel. Nu, spelend bij Ajax, heeft hij dat niet meer: "Je kunt als keeper echt het verschil maken. In de laatste minuut een onmogelijke bal pakken, waardoor jouw team de wedstrijd toch nét weet te winnen. Daar krijg ik een kick van."

Niveauverschil

Voor de in Den Haag geboren Dani begint het allemaal in het blauw-witte shirt van Wippolder: "Tot de E-tjes heb ik daar gespeeld. Na een training kreeg ik een brief met een ADO-logo erop. Ze wilden me aan het werk zien tijdens een aantal trainingen." Dani maakt indruk en mag blijven. Hij begint in de onder-12 van de Haagse club: "Het was allemaal wel gek, want ik was nooit serieus met voetbal bezig geweest. Het niveau was een stuk hoger dan bij Wippolder, maar ik kon het aan. De trainers gaven me direct veel vertrouwen."

Ajax

Tijdens zijn ADO-periode speelt Dani voor Oranje onder-14 zijn eerste jeugdinterland. Het blijkt een belangrijk moment in zijn carrière: "Tijdens die trainingsweek heeft Ajax me gescout. Ik had dat echt niet aan zien komen." Ajax pakt door en legt contact met de ouders van Dani: "Mijn ouders werden gebeld door de hoofd jeugdopleiding van ADO. Ajax wilde mij overnemen, maar het seizoen was net begonnen."
Dani spreekt met Ajax af om pas na het seizoen naar Amsterdam te komen: "Ik mocht mijn beste vrienden niet eens vertellen dat ik naar Ajax ging, omdat het pas de volgende zomer zou gebeuren. Dat was echt lastig."

Onwerkelijk

In 2017 gaat zijn droom dan eindelijk in vervulling: "Spelen voor mijn droomclub Ajax is heel speciaal. Het is allemaal heel professioneel. Alles staat in het teken van jezelf ontwikkelen." Dani traint met zijn elftal op De Toekomst, waar ook de spelers van het eerste elftal trainen. Het zorgt soms voor bijzondere momenten: "Dan sta je tijdens een training ineens met Ronald de Boer of John Heitinga op het veld. Of dan zit je in de gym te fietsen naast De Ligt. Dat is soms wel even gek, haha." Voetballen bij Ajax heeft ook een andere kant: "Vrije tijd heb ik niet veel meer. Soms ga ik om 7:00 uur weg, om pas rond 21:00 uur weer thuis te komen."

Nederlands Elftal

Toch wordt Dani's harde werken beloond. Hij speelt al verschillende jeugdinterlands: "Spelen voor het Nederlands Elftal is het mooiste wat er is. Tijdens het volkslied krijg je echt kippenvel." De interland in en tegen Duitsland noemt hij zijn meest speciale: "We speelden voor 3000 mensen. Ik pakte in de laatste minuut een bal uit de kruising, waardoor wij met 1-2 wonnen." Hij hoopt op nog veel meer interlands: "Honderd interlands zou fantastisch zijn. Net als het halen van Ajax-1." Wie weet staan er ooit wel twee Van den Heuvels in het Nederlands Elftal. Ook zusje Quinty (14) zat al eens bij de KNVB-selectie: "Allebei in Oranje, dat zou wat zijn."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten