Ronald Knapp

Night at the Museum sluit aan bij MOJO, Gouden Eeuw en natuur

Tijdens de komende editie van het Delft Chamber Music Festival wordt op donderdag 1 augustus de Night at the Museum georganiseerd. Tijdens deze avond geniet het publiek van de bijzondere combinatie van een rondleiding door Museum Prinsenhof Delft, inspirerende verhalen én prachtige liveoptredens op verschillende locaties in het museum. Aan de hand van het festivalthema Orpheus wordt de overeenkomst tussen de supersterren van MOJO onderzocht, wordt bekeken of muziek effect kan hebben op planten en vindt er een wereldpremière plaats. Er zijn twee aanvangstijden: 19:00 & 21:00 uur.

Delft - Aan de hand van schilderijen en kunstvoorwerpen worden door de curatoren van Museum Prinsenhof Delft verhalen uit de Gouden Eeuw toegelicht aangevuld met bijvoorbeeld muziek uit de Gouden Eeuw van de Jazz waarbij een ode aan Benny Goodman: Benny's gig (van Morton Gould) zal klinken. En - passend bij de huidige tentoonstelling MOJO Backstage - wordt de overeenkomst getoond tussen de sterren van MOJO en de superster die Orpheus in zijn tijd was. Orpheus had met gemak een stadion met adorerende fans kunnen vullen.

De mythologische figuur Orpheus stond dicht bij de natuur. Botanist Norbert Peeters licht het effect van muziek op planten toe. Kon Orpheus de bomen echt laten bewegen? We vinden het uit aan de hand van operamuziek van Mozart: Trois Thêmes de W.A. Mozart variés pur violon et violoncelle van Bernhard Romberg. Deze avond zal ook de derde wereldpremière van dit festival klinken: Willem Jeths' Laudi d'amore uitgevoerd door Thomas Oliemans en Amarins Wierdsma. Deze 'hymne aan de liefde' is een liedcyclus voor bariton en viool gebaseerd op twee Italiaanse gedichten van Ganfolfo Cascio en een van Elio Pecora. De liedcyclus past naadloos bij het Orpheus-thema van dit festival en geeft een intiem portret van twee geliefden, over hun angst om elkaar te verliezen, om afgewezen te worden. Maar ook om bemind te worden en een metgezel te hebben die begrijpt en er altijd is.

Musici
Naast bariton Thomas Oliemans en violiste Amarins Wierdsma werken aan deze avond verder mee: Cecilia Bernardini (viool), Marcus van den Munckhof (cello), Ying Lai Green (contrabas), Julien Hervé (klarinet), Myrthe van de Weetering (viool en zang), Pierre Laernoes (gitaar en zang), Peter Gijsbertsen (tenor), Daan Boertien (piano), Evolène Kiener (fagot) en Nicola Boud (klarinet).

Info & tickets
Donderdag 1 augustus, aanvang vroege route: 19:00 uur, Donderdag 1 augustus, aanvang late route: 21:00 uur.  Kaarten à € 37 zijn online te koop via www.delftmusicfestival.nl Het Delft Chamber Music Festival duurt van donderdag 25 juli t/m zondag 4 augustus 2019 en omvat meer dan twintig concerten, drie films en twee kindertheaterproducties.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden