Mira Roosenburg (links) en Angelique Stroomberg (rechts) in actie! Ze kijken uit naar de eerste Canal Cleanup Delft!
Mira Roosenburg (links) en Angelique Stroomberg (rechts) in actie! Ze kijken uit naar de eerste Canal Cleanup Delft! (Foto: Annemarie Oorthuizen)

De eerste Canal Cleanup Delft

Door: Annemarie Oorthuizen

Van afval naar kunstwerk

Zondag 14 juli organiseren Mira Roosenburg, Angelique Stroomberg en Madeleine de Bruijn de eerste Canal Cleanup Delft. Tijdens dit event zal er zoveel mogelijk plastic opgevist worden uit de Delftse grachten. De start is bij het Arsenaal en het eindpunt is bij koffiecafé Uit de Kunst, waar kunstenaar Tijn Noordenbos ter plekke een kunstwerk zal maken van het opgeviste afval.

Delft - Het idee voor de Canal Cleanup Delft vindt zijn oorsprong in een toevallige ontmoeting tussen Roosenburg (Bij Ons Delft), Stroomberg (lunchcafé Van 9 tot Zeven) en De Bruijn (Memoa). "We raakten tijdens een bloemschik workshop in gesprek over het milieu", vertelt Roosenburg. Een onderwerp dat hen allen aan het hart gaat, komen ze achter. Geïnspireerd door The Ocean Cleanup van de Delftse Boyan Slat, bedachten zij die middag de Canal Cleanup. "Ook met kleine stapjes kun je je eigen leefomgeving schoon houden", aldus Roosenburg. "Je moet ergens beginnen", vult Stroomberg aan, "daarom willen we met de Canal Cleanup op een leuke manier dit belangrijke onderwerp onder de aandacht brengen. In de politiek is dit vaak een zwaar onderwerp, wij willen juist mensen via een laagdrempelig event een stukje bewustzijn meegeven rondom dit toch serieuze onderwerp".

Het event wordt ook ondersteund door andere organisaties. De Papaver zorgt bijvoorbeeld voor grijpers, vuilniszakken en schepnetjes. Rederij Brands stelt waterfietsen ter beschikking. Stichting Stunt regelt fluisterboten en zal meedenken rondom het maken van een bruikbaar artikel voor de stad Delft, gemaakt van het opgehaalde afval.

Om het event goed op de kaart te zetten heeft Bram, de zoon van Roosenburg, een poster ontworpen. Deze hangt op meerdere plekken in de stad. Hiermee lijken ze de Delftenaren goed te bereiken, want ze krijgen veel positieve reacties. "Maar ook als we klein beginnen gaan we door met de Canal Cleanup", aldus Roosenburg. "Ik geloof er gewoon in en ik weet zeker dat het gaat groeien! Delft wordt de schoonste stad van het land!"

Canal Cleanup Delft

De Canal Cleanup vindt plaats op zondag 14 juli van 10 tot 12 uur. Vanaf half 10 verzamelen aan de Korte Geer 1. Wil je mee helpen met het verzamelen van afval in de grachten? Aanmelden kan via canalcleanupdelft@gmail.com. Last minute aanhaken kan ook. Graag wel eigen (opblaas)boot, kano, supboard of ander ongemotoriseerd vaarmiddel regelen. Heb je hier geen beschikking over? Je kunt ook meelopen langs de kant en hier afval verzamelen. Ook langs de grachten ligt (helaas) genoeg afval om op te rapen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten