We gaan terug naar de school van vroeger


H.B.S. en T.H.-gebouw aan de Mijnbouwstraat in Delft.
H.B.S. en T.H.-gebouw aan de Mijnbouwstraat in Delft. (Foto: )
terug in de tijd

We gaan terug naar de school van vroeger

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Nu de bladen weer vol staan met de namen van geslaagden is het wel aardig om te zien hoe de scholen in die tijd waren verdeeld. Nu zijn het gigantische fusiescholen met een onoverzichtelijk aantal kinderen op meerdere locaties, vroeger was dat heel anders en misschien gezelliger. Laten we in ieder geval zeggen: persoonlijker!

Delft - Wat in die tijd minder prettig was, was het onderscheid tussen hoog en laag op de ladder van de maatschappij. Op die scholen werden kinderen van fabrieksarbeiders niet toegelaten, hoe slim ze ook waren. Een waar gebeurd verhaal: een van die kinderen zijn vader zat in de gemeenteraad en werd alsnog toegelaten, weerzinwekkend natuurlijk. Door dit incident is er veel (ten goede) veranderd.

Het oude Gymnasium is te vinden op de Westvest, waar het vroeger veel smaller was, de Rector was Dr. J.W. Bierma, hij gaf les in Grieks, Latijn en Geschiedenis. Conrector was A.W.M. Ode, hij gaf les in Nederlands en Aardrijkskunde. Een bijzondere dame was M. van Genderen-Stortenbeeker, zij gaf gymles en was zeer gezien. De HBS is te vinden in de Mijnbouwstraat, maar al heel lang geen HBS meer. De directeur was Ir. C. van Drooge, hij gaf les in Wis- en Werktuigkunde. Waarnemend directeur was G. Witkamp, die les gaf in de Nederlandse taal. De Ambachtsschool lag aan de van der Madelaan, de directeur was M. Worp die zelf geen les gaf, later G.J. van den Bos. Ik heb daar een gouden tijd gehad op de avondschool. Door de oorlog waren wij verplicht in de avond een vak te gaan leren. Leraren die op de dag les gaven op de MULO en ULO waren in de avond bij ons (harde werkers). Ik weet ze allemaal nog, twee springen er uit: De heren E. Strelitskt technisch schetsen, en J.H.J. Sengers wiskunde, er is zo veel over te vertellen. Als ik de kranten van een halve eeuw geleden ga lezen kom je namen van kinderen tegen van min of meer bekende Delftenaren. Het is een kwestie van klasse: De HBS en het Gymnasium H. Libourel, D. 't Mannetje, M. van den Bosch, Annie van der Reyken. Dan leerlingen van de Oranje Nassauschool: Maria Dekker, Adrie Groeneweg, Clasina Kammeijer, Jo Moerman, Cor de Reus, Greta Renaud en Jacob Balde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden