Foto door Hans Dunlop
Foto door Hans Dunlop (Foto: Hans Dunlop)

Generatieravijn

De zomercolumn van Dick Stammes

Dochter: Wat was er eigenlijk vóór spotify? Vader: LP's. Dochter: Wat zijn LP's? Vader: Een LP is een harde platte zwarte schijf die ronddraait op een apparaat met een naald erop die zorgt dat er muziek uitkomt. Dochter: Scheurde die naald die LP dan niet doormidden? Vader: Nee, die LP was speciaal gemaakt voor die naald.

Ze denkt diep na over schijf en naald en muziek en héél blijven. Dan komt er een nieuwe stap in haar gedachteproces.

"Had je ook LP Premium?"

Dochter: Dus je had ook LP Premium? Vader: LP Premium? Dochter: Ja, dat je extra moest betalen om geen reclame op de LP te hebben.

Als vader wil antwoorden, tikt ze wat op haar mobieltje.

Zonder opkijken vraagt ze: Waarom stop je nou met praten? Vader: Nou, je kijkt op je mobieltje, dus ik denk ik wacht even. Dochter: Wat maakt dat nou uit? Ik hóór je toch gewoon? Vader: Laat maar. De LP was altijd premium, want er stond nooit reclame op en je hoefde dus nooit extra te betalen. Dochter: Dat kán niet, want premium is altijd extra betalen! Vader zucht: Oké ... Dan waren de LP's zónder premium, maar het gaat erom dat er nooit reclame op stond. Dochter: Wat raar! Zónder reclame, dat kan toch helemaal niet? Vader: Vroeger kon er veel meer dan vandaag. Zo kon je vroeger ook gewoon met mensen praten zonder dat ze op hun mobieltje keken. Dochter: Waar keken ze dán naar? Vader: Je keek en luisterde naar degene met wie je praatte. Mobieltjes waren er niet. Dochter: Geen mobieltjes? En geen reclame? En geen spotify? Vader: Ja! Dochter: Wat deed je dán de hele dag? Vader: Nou, bijvoorbeeld, met elkaar praten over van alles en naar elkaar luisteren. Dochter: Jeeh! Wat was vroeger dan saai zeg! Gadverdamme!

Foto: Hans Dunlop

Meer berichten