Concert in nieuwe kerk
Concert in nieuwe kerk (Foto: Mark van den Bos)

Delftse compositie wint internationale prijs

De Koninklijke Harmoniekapel Delft (KHD) heeft onlangs een muziekstuk laten componeren speciaal voor het themajaar Delft & de Gouden Eeuw. Dit is voortvarend opgepakt door de internationaal toonaangevende Belgische componist Kevin Houben en heeft geresulteerd in een mooie ode aan Delft: Lux Futura.

Onze Lux Futura heeft ook de aandacht getrokken van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (Wasbe), een internationale organisatie die zich inzet voor de promotie van de (blaas)muziek. In het voorjaar kwam het al op de shortlist van kanshebbers en heeft nu zelfs de eerste prijs gewonnen.

Lux Futura zet Delft op de kaart, met een blik in het verleden en een blik op de toekomst. Van grootse Delftse schilders tot aan de Hyperloop, het is een compositie dat de veelzijdigheid van de stad Delft omvat. Een oorstrelende combinatie van mooie melodieën, historische marsklanken, moderne passages en wat technisch vernuft waardoor ook het carillon te horen is. Kortom Delft ten voeten uit met als toegevoegde waarde dat de compositie is gebaseerd op de tonen van het woord Delft (D, E, La, F, Ti).

De Koninklijke Harmoniekapel Delft heeft Lux Futura eerder dit jaar op 11 mei haar première laten beleven in onze mooie nieuwe kerk, onder het goedkeurende gehoor van de componist zelf. Op 5 Oktober zal de KHD als voorbereidingsconcert op een concours de Ode aan Delft nogmaals uitvoeren in het koninklijk conservatorium in Den Haag.

Meer berichten