Delftenaar van de week

Delftenaar van de week Mickael Franci heeft 'fighting spirit'

Mickael Franci, zanger van de Delftse band Mala Vita is geboren en getogen in Delft, maar naar eigen zeggen ook opgegroeid in 'klein Italië'. Zijn grootouders kwamen als financiële vluchtelingen naar Nederland. Mickael zet zich nu in voor de hedendaagse vluchtelingen.

DELFT - "Mijn opa en oma zijn in de jaren vijftig hierheen gekomen, met de eerste generatie gastarbeiders. Het was toen een andere tijd, ze waren hier toen echt welkom", vertelt Franci. Zijn oma leeft nog steeds in haar eigen Italiaanse wereldje: "Ze spreekt na al die jaren bijvoorbeeld nog steeds geen Nederlands en daar ben ik soms best wel boos over geweest. Maar uiteindelijk besef je je dat je niet iedereen kunt dwingen om helemaal te integreren. Daar leggen we nu denk ik veel te veel druk op." Franci werkte eerder bij Velvet Music Store en Café de Joffer. Tegenwoordig is hij journalist en werkt hij voor Cordaid. Hij ziet veel ellende, maar hij vindt ook dat we niet moeten overdrijven: "Iedereen denkt dat de wereld in brand staat. We staan ook zeker wel op een kantelpunt, maar het is echt niet erger dan ooit, ofzo. We krijgen alleen veel meer te zien door sociale media en de klassieke media die ons sturen." Wel ziet Mickael Franci dat de sfeer verandert: "Iedereen wordt harder, ook de mensen waar je het niet van verwacht. Het maakt je bijna impopulair wanneer je zegt dat je links ben. De grootste oorzaak daarvan is denk ik angst." Die angst ziet hij ook terug bij de gemeente Delft, die bijvoorbeeld geen AZC ter beschikking stellen: "Ik denk niet dat het bij de gemeente aan geld ligt, maar aan de angst om per ongeluk één rotte appel binnen te halen. Dan maar niemand. Terwijl een immigrant kwaliteiten en kennis heeft die écht een aanwinst voor de gemeenschap kunnen zijn." Toch gebeuren er ook veel positieve dingen in Delft, vindt Franci: "Wij speelden met Mala Vita bij de bijeenkomst Welkom Hier. Daar bleken onwijs veel mensen te zijn die iets willen betekenen voor vluchtelingen." Vroeger trad Mala Vita veel op bij linkse protesten en evenementen. "Zo is onze muziek ook, je kunt er een soort fighting spirit in terug horen. Een van onze bandleden is zelf gevlucht uit Bosnië, vanuit die achtergrond maken we veel liedjes." Mickael Franci is getrouwd met een Amerikaanse. "En zelfs zij loopt tegen vooroordelen aan. Zoals: 'Jij bent best aardig hoor, maar Amerikanen zijn zo vervelend'. Dat vind ik klein denken. Eigenlijk moeten we met z'n alle gewoon veel meer naar de overeenkomsten kijken in plaats van naar de verschillen. Dan komen we een heel stuk verder."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tip uw Delftenaar van de week: delft@indebuurt.nl

Meer berichten