Blije gezichten na de onthulling van de gouden klinkers. Links vooraan wethouder Bas Vollebregt en rechts vooraan bedenker Frank Boode (foto: Esther de Cuijper)
Blije gezichten na de onthulling van de gouden klinkers. Links vooraan wethouder Bas Vollebregt en rechts vooraan bedenker Frank Boode (foto: Esther de Cuijper) (Foto: Esther de Cuijper)

Eerste gouden klinkers onthuld

Door: Annemarie de Vries

'Delft is goud, jij bent goud'

De Maria van Jessekerk zat afgelopen zaterdag vol blije gezichten. Op die dag werden namelijk de eerste 215 Gouden Klinkers onthuld, die waren gelegd in de Jozefstraat naast deze kerk. Na de feestelijke bijeenkomst in de kerk begaven alle aanwezigen zich naar de Jozefstraat voor de feestelijke onthulling van de klinkers door wethouder Bas Vollebregt.

Delft - Omdat dit jaar het Gouden Eeuwjaar is in Delft kunnen Delftenaren hun dierbaren op een bijzondere manier in het zonnetje zetten door middel van een gepersonaliseerde gouden klinker die wordt geplaatst in de Jozefstraat. Dit onder het motto 'Delft is goud, jij bent goud'. En dat werd gewaardeerd, te oordelen aan de lachende gezichten, zowel van gevers als ontvangers. Wat voor jou heel gewoon is kan soms voor degene voor wie je iets doet heel bijzonder zijn en juist dat komt tot uitdrukking in de klinkers.

Zoals bedenker Frank Boode zei: "De verhalen zijn eindeloos, elke klinker vertelt een verhaal". Een aantal van de verhalen werden in de kerk verteld en waren te lezen op borden voorin de kerk. Zanger Roel van Velzen was één van de aanwezigen. "Het is niet voor mij hoor," lacht hij: "en ik ben ook niet de aanvrager. Die eer komt mijn tante toe. Zij heeft een klinker laten maken voor mijn vader Cor van Velzen." "Cor was hier misdienaar in zijn jonge jaren en hij is etaleur geweest bij Van Uffelen, die hadden ook de personeelsingang aan de Jozefstraat. Hij heeft hier dus heel wat stappen gezet, dus extra leuk dat het juist in deze straat is", vertelt zij. "Het voelt heel natuurlijk, deze klinkers in deze straat," meent Van Velzen: "ik vind het een fantastisch initiatief, iets dat echt bij Delft past".

Inmiddels zijn er al 600 klinkers besteld, dus de verwachting is dat de Jozefstraat al heel snel van begin tot het eind zal blinken. Overigens zijn ze natuurlijk niet van echt goud, het zijn gewoon klinkers met een keramieken goudlaag. De dieven die gelijk hun slag sloegen en drie klinkers ontvreemdden, zullen er dus niet rijk van worden.

Een klinker cadeau geven?

De ontvanger krijgt een cadeaudoos met daarin een activeringscode en een miniatuurklinker. Na activering worden de initialen van de ontvanger in een straatklinker met keramieken goudlaag gegraveerd. De klinkers krijgen een permanente plek in de Jozefstraat. De cadeaudoos kan voor €37,50 aangeschaft worden via www.delftisgoud.nl of bij de VVV aan de Kerkstraat.

Meer berichten