René op de Graswinckelstraat in het Westerkwartier, waar hij al zijn leven lang woont (foto: indebuurt.nl/delft)
René op de Graswinckelstraat in het Westerkwartier, waar hij al zijn leven lang woont (foto: indebuurt.nl/delft) (Foto: Indebuurt.nl/delft)

René Steijger is Mister Westerpop

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Westerpop 2019 staat voor de deur. Zo'n beetje iedere Delftenaar weet ondertussen wel dat dit festival eigenlijk een uit de hand gelopen buurtfeest van het Westerkwartier is. René Steijger (Mister Westerpop) heeft er dit jaar extra veel zin in: "Ik doe nooit uitspraken over welke bands ik het leukst vind in de programmering, maar dit jaar is er een uitzondering."

Delft - Het is inmiddels dertig jaar geleden dat de allereerste Westerpop plaatsvond in Delft. René woonde in de Graswinckelstraat (nu nog steeds) en werd door buurtwerker Jan de Hondt gevraagd om muzikaal vermaak te regelen ter ere van het 100-jarig bestaan van de wijk. Het werd een tweedaags muziekfestival, waar zo'n 900 man op af kwam. "Inmiddels zijn we toe aan de 28ste editie. De bands zijn bekender, er komen véél meer mensen (zo'n 15.000 per jaar, red). Voor veel Westerkwartierders is het nog steeds een buurt-ding. Zelfs toen we in 2016 op de nieuwe locatie bij het Stanislascollege terecht kwamen. Het is officieel net buiten de wijk, maar toch een thuiswedstrijd."

Huiswerk

Al die 28 edities staat René al aan het roer als programmeur, de laatste vier jaar samen met Gideon Rozendaal. "Hij doet de vrijdag, ik de zaterdag." De mannen zijn er zo'n beetje het hele jaar mee bezig: "We hebben 'huiswerk', we luisteren veel radio, lezen veel in de muziek-vakbladen en bezoeken andere festivals en concerten. Voor een muziekliefhebber is dat natuurlijk geen straf."

Dat huiswerk is ook echt nodig als je de juiste bands wilt boeken, legt René uit. "Als gratis festival hebben we niet zo'n groot budget. We proberen bijvoorbeeld bands te boeken die in onze ogen veel potentie hebben, maar nog niet helemaal zijn doorgebroken. Een voorbeeld van dit jaar is Indian Askin. Die hebben wij in de herfst van 2018 al geboekt, maar inmiddels hebben ze op Best Kept Secret en Pinkpop gespeeld. Nu zijn ze waarschijnlijk het dubbele waard."

Zwaar jaar

De voorbereidingen van dit jaar waren nogal dubbel voor René, want hij heeft niet bepaald een makkelijk jaar achter de rug. In januari werd lymfeklierkanker bij hem ontdekt. "De voorbereidingen voor Westerpop waren wel echt een fijne afleiding van de behandelingen. Afgelopen vrijdag heb ik te horen gekregen dat ik schoon ben. Dat is heel fijn nieuws, zo vlak voor het festival. Ik koester Westerpop nu nóg een beetje meer."

René geniet het meest van de verscheidenheid aan muziek op Westerpop. "Dan doen we al sinds 1989: we proberen uit alle muziekrichtingen iets te programmeren. Daarom kunnen we eigenlijk alles maken. Willen we hardcore? Doen we dat. Willen we smartlappen? Kan ook. Martijn Fisher is daar zo'n voorbeeld van. Veel Nederlandstalig hebben we nog niet gehad op Westerpop. Hij komt met liveband, en dat maakt het zo bijzonder. Deze man staat normaal in theaters, maar ik weet zeker dat dit een groot feestje wordt."

Trots

Op welke act uit het programma is hij het meest trots dit jaar? "Normaal doe ik daar geen uitspraken over. We werken niet met headliners: we geven ons geld liever uit aan vijf steengoede bands, dan één hele dure act. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan ben ik toch wel heel blij dat Everlast dit jaar op ons podium staat", glundert René. Dat is niet alleen voor hem, maar voor veel vrijwilligers bijzonder. "Dat willen we al zo lang. Jaren geleden draaiden we muziek van Everlast tijdens de afbouw van het festival. We waren heel moe, maar dat gaf ons nog energie. We hebben er meer dan tien jaar op moeten wachten en het is echt een droom die uitkomt. De leadzanger, Erik Francis Schrody, werkte eerder samen met Snoop Dogg en Santana. Dat is toch vet, dat dat op je podium staat!"

Feestdag

Natuurlijk hoopt René dat Westerpop nog heel lang blijft bestaan. "Maar toegegeven: de subsidie blijft achter en het wordt steeds lastiger alles rond te krijgen." Daarom besloot de organisatie van het festival een paar jaar terug nog maar ééns in de twee jaar Westerpop te organiseren. "Ik sluit niet uit dat we ooit gedwongen over moeten naar gedeeltelijk betaald festival. Dat willen we absoluut niet! Westerpop is voor sommige Delftse jongeren hun eerste aanraking met live muziek. En bovendien is het voor het samenzijn heel belangrijk. Sommige mensen zien elkaar ieder jaar letterlijk alleen tijdens Westerpop. Eigenlijk net een beetje als een feestdag als oud en nieuw, of Koningsdag ofzo, dat draait ook om ontmoetingen tussen bekenden."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer berichten