Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Sinterklaascadeau Laga

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Het is nog lang geen 5 december, maar het eerste sinterklaascadeau is al verstrekt. En wat voor één! Studentenroeivereniging Laga krijgt zomaar honderdduizend euro van de studentenwethouder. Die hele ton voor deze studentenvereniging is bedoeld om het clubhuis en studentenboten te verplaatsen naar de Nieuwe Haven.

Die verplaatsing van de studentenroeivereniging is op zich zeer te verdedigen. Maar het is wonderlijk dat de studentenwethouder zijn achterban daarvoor zomaar op honderdduizend euro trakteert. En dat terwijl de begroting van de gemeente weinig financiële ruimte heeft.

Andere sport- en culturele verenigingen hebben het nakijken. Sinterklaas rent daar met zijn zak vol geld in snel tempo voorbij, met instemming gevolgd door de leden van de studentenpartij. De waterspeeltuin in Tanthof? Die raakt juist een deel van hun steun kwijt, terwijl daar heel veel kinderen leren om te gaan met de natuur. Maar ja, dat zijn natuurlijk geen studenten. De sportverenigingen aan de Brasserskade die ooit moesten verhuizen zagen ook geen ton op de deurmat liggen. Maar ja, daar sporten geen studenten. Buurthuizen in de wijken hebben de afgelopen jaren flink wat geld moeten inleveren. Maar ja, daar komen geen studenten. Een boksvereniging in Delft moest zelf alle zeilen bijzetten om een verhuizing goed te regelen. Steun van de gemeente was er nauwelijks. Maar ja, de leden van de studentenpartij boksen niet, en zeker niet tegen elkaar.

Het sinterklaascadeau aan de studentenroeiers is niet meer terug te vorderen. Gegeven is gegeven, is het motto van Sinterklaas, beloofd is beloofd. Die ethiek valt op zich zeer te prijzen. Maar misschien is het goed als de goedheiligman voortaan andere sportverenigingen en culturele organisaties met dezelfde coulance behandelt. Die verenigingen hebben niet, zoals Laga, gulle bedrijven als sponsor. Die moeten ieder dubbeltje omdraaien en tosti's verkopen om rond te komen. Gelijke monniken, gelijke kappen zou ik zeggen tegen onze studentensinterklaas.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden