Formula Student Team Delft '19
Formula Student Team Delft '19

Electrische race auto TU Delft wint eerste prijs op TT circuit Assen

Vorige week vond de Formula Student Netherlands (FSN) competitie plaats op het TT circuit in Assen. Een team van studenten van de TU Delft bouwde hiervoor het afgelopen jaar een elektrisch racewagen. Ze streden op verschillende onderdelen tegen 21 teams van andere universiteiten uit Europa.

Delft - Het eerste onderdeel ‘skid pad’ ging buitengewoon goed. Op dit onderdeel worden bochten gereden op een nat wegdek. Met een onofficieel wereldrecord behaalde zij hiervoor de meeste punten. Dezelfde dag werden nog twee onderdelen gereden. Tijdens de ‘acceleratie’ wordt zo snel mogelijk vanuit stilstand een afstand van 75 meter afgelegd. Met een tijd van 3.8 seconden werden zij op dit onderdeel 3e. De afsluiter van de dag was de autocross. Op een kartbaan waarin extra bochten zijn aangebracht moet een ronde van 1 km worden gereden. Hiermee wordt gekeken of de auto wendbaar genoeg is. Ondanks de regen, die er inmiddels voor zorgde dat de baan wat gladder begon te worden, werd een acceptabele tijd neergezet. Het team eindigde de dag in het algehele klassement achter het team van de Universiteit van Stuttgart.

De laatste dag was volgens de studenten de meest spannende. Deze dag werd de ‘endurance’ gereden. Tweeëntwintig kilometer die zo snel mogelijk moeten worden afgelegd, maar ook zo zuinig mogelijk. Een aantal teams startte goed, maar kon de race niet uitrijden. Wanneer je te snel begint kan het zijn dat je batterij te vroeg leeg is. Tot grote opluchting gebeurde dit niet bij het team van de TU Delft. De laatste kilometers was het zelfs mogelijk om nog wat te versnellen en kwam de auto met de eerste tijd over de finish. Als beste team tot dan toe moest Stuttgart daarna nog starten en begon meteen met een paar snelle rondetijden. Onverwacht stond hun auto al na 4 van de 22 rondes stil met een defect aan één van de wielen. Het team uit Delft bleek uiteindelijk toch ook de beste op dit onderdeel.

Nadat ook de meeste punten waren behaald voor de business plan en engineering design presentaties, werd op donderdagavond duidelijk dat het Formula Student Team Delft de FSN competitie op de TT in Assen had gewonnen. Over anderhalve week gaat de ‘DUT 19’ naar Formula Student Austria om hun titel te verdedigen op de Red Bull Ring.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden