Oud-voetballer Johan Voskamp heeft het goed naar zijn zin bij kinderopvang ZON!(foto: Stan Wagtman)
Oud-voetballer Johan Voskamp heeft het goed naar zijn zin bij kinderopvang ZON!(foto: Stan Wagtman) (Foto: )
Sporter van de week

Van profvoetbal naar kinderopvang

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

Een flinke carrièreswitch voor Johan Voskamp (34). Waar hij eerst moest zorgen voor doelpunten, doet hij dat nu voor kinderen. De oud-profvoetballer werkt sinds een aantal maanden bij de Delftse kinderopvangorganisatie ZON! Daarnaast gaat 'Vossie' komend seizoen voetballen bij jeugdliefde VV Lyra, na een profcarrière van dertien jaar die hem langs onder andere Excelsior, Sparta en het Poolse Slask Wroclaw breng

Delft - "Het werken in een kinderopvang is wel totaal anders dan voetballer zijn. Toch had ik meteen een goed gevoel hier. Het gaat om de behoefte van het kind en de organisatie is heel hecht. Ik heb het goed naar mijn zin", aldus Johan. Als oud-voetballer bestaat de kans dat je door wat ouders wordt herkend: "Dat valt gelukkig heel erg mee. Ze weten dat ik profvoetballer ben geweest en weten wie ik ben, maar daar blijft het bij."

Voetballen

Wanneer Johan een jaar of vier is, schopt hij voor het eerst tegen een bal: "Via mijn buurjongetje en buurman ben ik bij Lyra terechtgekomen. Ik was officieel nog te jong om me in te schrijven, maar het kon toen toch." Johan voetbalt tot zijn vijftiende voor de club uit zijn geboortedorp De Lier. Dan stapt hij over naar Westlandia: "In de vijf jaar dat ik daar speelde heb ik me enorm ontwikkeld, maakte ik veel doelpunten. Uiteindelijk heb ik op mijn twintigste de stap naar het profvoetbal gemaakt, wat eigenlijk relatief laat is."

Profcarrière

Hij komt terecht bij Excelsior, waar de spits in vier seizoenen 25 doelpunten maakt. Johan belandt vervolgens bij Helmond Sport en Sparta. Hij beleeft er een onvergetelijke debuutwedstrijd: "Ik maakte tegen Almere City acht goals in één wedstrijd. Vrij bijzonder natuurlijk. Heel soms word ik er nog wel aan herinnerd, al ben ik er zelf niet zo veel mee bezig." Na een goed seizoen bij Sparta waarin hij 29 goals maakt, vertrekt Johan naar de Poolse club Slask Wroclaw: "Een mooie tijd, maar vlak voordat we naar Polen vertrokken hadden we in De Lier al een huis gekocht. Ik wist altijd wel dat ik na m'n carrière in De Lier zou gaan wonen. We hebben het goed hier."

Switch

Dat moment is nu aangebroken, al is het enigszins noodgedwongen: "Ik heb nog wel een aantal jaar gevoetbald, maar een hielblessure gooide roet in het eten. Vorig seizoen probeerde ik het nog wel bij Westlandia, maar ik had nog te veel last. Toch ben ik, voor iemand die zo laat het profvoetbal in is gerold, best tevreden over m'n carrière." Hij besluit een voetbalseizoen rust te nemen en zich op andere dingen te gaan richten: "Ik was even assistent trainer bij Sparta onder-15, maar ben na een aantal maanden gaan studeren. Daarnaast gaf ik voetbaltraining bij Lyra. M'n zoontje voetbalt er al en ik nu keer ik ook terug."

ZON!

Bij Lyra ontstaat het eerste contact tussen Johan en de kinderopvang. Hij wordt gevraagd een dagje mee te lopen: "Het beviel me zo goed, dat ik besloot dit wel een kans te willen geven." Johan besluit zijn studie Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker te combineren met zijn werk bij de kinderopvang: "Nu werk ik hier 20 uur in de week als onderdeel van m'n studie. Daarnaast heb ik twee zoontjes, dus daar maak ik ook voldoende tijd voor." Vanaf augustus werkt Johan op de locatie van ZON! bij De Delftse Hout. Hij ziet zichzelf nog wel een tijdje in de kinderopvang werken: "Misschien dat ik ooit locatiemanager kan worden, dat lijkt me wel wat."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten