Lucie Cunningham in de binnenstad van Delft. De stad waar ze zich 16 jaar als 'bruggenbouwer' voor heeft ingezet.
Lucie Cunningham in de binnenstad van Delft. De stad waar ze zich 16 jaar als 'bruggenbouwer' voor heeft ingezet. (Foto: )

Lucie Cunningham verlaat Delft

Door: Annemarie Oorthuizen

Vereeuwigd in gouden klinker

Afgelopen januari stond Lucie Cunningham op nummer 5 in de ranglijst Top 100 Bekende Delftenaren. Toen wist ze nog niet dat ze deze zomer haar geliefde Delft na 16 jaar zou gaan verlaten om naar Glasgow, Schotland, te emigreren. Om Lucie te bedanken voor haar inzet voor de stad ontving ze van raadslid Catherine Bij de Vaate een gouden klinker. Zo blijft Lucie Cunningham voor eeuwig verankerd in Delft.

Delft - Velen kennen Cunningham van haar initiatief Stichting Delft MaMa. Soms wordt ze ook wel de 'mama van Delft' genoemd. Ze is echter, zoals ze zelf ook aangeeft, niet 'zomaar een moedertje', maar een echte bruggenbouwer met veel betekenis voor de stad. Deze geboren Française, met Spaanse voorouders, studeerde in Engeland, woonde in Amerika en kwam in 2003 in Delft terecht toen haar man hier een baan vond. Vlak na hun aankomst in Delft werd Cunningham zwanger en werd zoon Loïc geboren. Vanuit enerzijds haar eigen ervaringen en anderzijds haar expertise en interesse vanuit haar masterthesis 'Women in American History', startte ze in 2007 Stichting Delft MaMa. "Hiermee wilde ik het contact tussen expats vergemakkelijken", vertelt Lucie. "Maar ook wilde ik vrouwen een plek bieden waar ze zichzelf kunnen zijn waardoor de drempel weg valt om zelf initiatieven te ontplooien in de stad. Dit zorgt ervoor dat men niet eenzaam hoeft te zijn". Ze maakt zich geen zorgen over de toekomst van Delft MaMa: "Er is een nieuwe voorzitter en een sterk bestuur. Deze organisatie valt echt niet in elkaar straks".

Naast haar Stichting heeft Lucie zich op veel meer vlakken ingezet voor de stad Delft, expats en vrouwenrechten. Haar eerste jaren als ondernemer heeft ze de Gemeente Delft geadviseerd rondom het creëren van een sterkte binding tussen expats en de rest van de stad. Hierna heeft ze zich met haar onderneming Delft Business Consultancy verder toegelegd op de participatie van Expats in Nederland. Je kunt haar echter ook kennen van haar tomeloze inzet voor organisaties zoals Internationale Vrouwendag, City's Finest, The World in your Classroom en de Raad van Advies Theater de Veste. Het laatste event waar ze aan mee helpt voor haar vertrek is de Markt Delft Ceramica.

Cunningham kijkt er naar uit om te vertrekken naar Glasgow en daar een nieuw leven op te bouwen: "Ik ben ook een soort nomade en ga graag het avontuur aan. De drang om mezelf te blijven ontwikkelen heb ik denk ik van mijn Spaanse voorouders geërfd." Maar nu het vertrek dichterbij komt voelt ze zich ook emotioneel: "Delft staat dicht bij mijn hart. Het is ook de stad waar ik moeder ben geworden. En hoewel Glasgow een bijzondere stad is, is het niet zo mooi als Delft." Dat Lucie gemist gaat worden in Delft blijkt niet alleen uit de gouden klinker die ze kreeg van Catherine Bij de Vaate maar ook uit de bijna 150 reacties onder haar aankondiging op Facebook dat ze Delft gaat verlaten. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten