Gerda van Cappellen (77) ging na haar VUT weer aan de slag. Foto: Chris van Houts.
Gerda van Cappellen (77) ging na haar VUT weer aan de slag. Foto: Chris van Houts. (Foto: Chris van Houts)

Werken na pensioen of VUT? Ja, graag!

Door: Marie-Jet Eckebus

Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd valt bij veel werknemers niet in goede aarde. Toch bestaat er een aanzienlijke groep 65-plussers die juist graag willen doorwerken. Om aan een goede, passende baan te komen, kunnen zij zich inschrijven bij één van de gespecialiseerde uitzendbureaus, zoals Actief 65+.

DELFT - Gerda van Cappellen (77) klinkt jonger en ziet er jonger uit dan ze is. Ze maakte gebruik van de VUT-regeling. Twee jaar lang was ze lekker thuis, maar toen begon het te kriebelen. Op haar 66e schreef ze zich in bij het uitzendbureau en kreeg al snel een baan aangeboden: receptioniste op het kantoor van het uitzendbureau. Daar had Van Cappellen wel oren naar. Ze stroomde vervolgens door naar de functie van medewerker klantencontact. Deze functie bekleedt ze vanaf 2014, met veel plezier. Ze is zelf dus een goed voorbeeld van hoe het kan zijn. "Wij bemiddelen tussen de mensen die zich ingeschreven hebben en bedrijven die werknemers zoeken. Bovendien proberen we meer bedrijven ervan te overtuigen om ook eens aan 65-plussers te denken. Vaak hoor ik: 'Daar hebben we al een student voor'. Maar ouderen zijn betrouwbaarder, hebben meer kennis van zaken en zijn gemotiveerder. Iedereen die zich bij ons inschrijft, doet dat vrijwillig. Het heilige móeten is er van af." Actief 65+ startte in 2001, op initiatief van Jack Wiebenga. "Ons uitzendbureau heeft twee kantoren in Amsterdam en we bemiddelen voor het hele land. Ook voor de regio Delft. Mensen hoeven niet naar ons toe te komen. Alles gaat telefonisch, dat is veel efficiënter. Er is veel vraag naar vaklui, zoals loodgieters, metaalbewerkers en timmerlieden. Maar ook webbouwers, bedrijfsadviseurs, boekhouders en koeriers zijn welkom. Hoogopgeleiden willen over het algemeen niet terug naar een hoge functie. Ik ken een hogeropgeleide die nu met veel plezier medicijnen rondbrengt. Iedereen werkt parttime. Dat kan variëren van drie dagen per week tot een paar uurtjes. Werknemers krijgen een 0-uren contract. Ze zitten nergens aan vast. Dat is voor de werkgever uiteraard ook gunstig." Wat brengt mensen ertoe om na hun vijfenzestigste te willen werken? "Ze willen buiten hun familiecocon treden, nieuwe mensen ontmoeten en weer eens wat meemaken," geeft Van Cappellen als verklaring. "En ze verdienen een extraatje bovenop hun AOW om leuke dingen te kunnen bekostigen."

Zin om aan de slag te gaan?

Werken na de pensioengerechtigde leeftijd wordt steeds populairder. Naast gespecialiseerde uitzendbureaus zoals Actief 65+, hebben reguliere uitzendbureau tegenwoordig vaak een speciale 65+ afdeling. Er is vast een flexibele, passende baan te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op: https://www.actief65plus.nl/.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden