De De maanrover Zebro is niet groter dan een A4'tje.
De De maanrover Zebro is niet groter dan een A4'tje.

Studenten TU Delft bouwen aan eerste Nederlandse maanrover

Zaterdag 20 juli was het exact 50 jaar geleden dat Neil Armstrong zijn eerste stap op de maan zette. Nu bouwt het Lunar Zebro project aan de eerste Nederlandse maanrover, genaamd Zebro. Aan het project werken zowel studenten als hoogleraren in samenwerking met andere partners aan de kleinste en de lichtste maanrover ooit.

Delft - Een maanrover bouwen is een pittige maar ook ambitieuze onderneming. Het is een unieke robot en heeft als maanrover een onconventionele loopbeweging en is voorzien van 6 handige, elk zelfstandig werkende, C-vormige pootjes. Grijpen, klimmen of kruipen op het maanlandschap is verder dan ook geen probleem voor de Zebro. Ook zijn er twee camera's, ontworpen en gebouwd door TU Delft studenten, die functioneren als ogen om de robot over of om obstakels heen te leiden.

Kleinste maanrobot
De Zebro is een zeer compacte robot die minder dan 2 kilogram weegt, kleiner is dan een A4'tje en volledig op zonne-energie werkt. Om een dag op de maan te overleven, wat op aarde 2 weken duurt, moet het opgewassen zijn tegen de buitengewone condities op de maan, zoals extreme temperatuurverschillen, gevaarlijke straling van de zon, woeste landschappen en zeer fijne en hardnekkige 'moon dust'. Het lichaam van de rover wordt hiervoor speciaal gemaakt van een nieuw ontwikkeld ruimtebestendig materiaal, Ceramix Matric Composite (CMC) genoemd, met er bovenop nog vele lagen isolerend materiaal.

Zwerm robots op de maan
De mini-rover brengt een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare grote rovers. Naast meer kost effectiever, is de Zebro geschikt om in grote samenwerkende groepen veel complexe taken uit te voeren. Dit volgens hetzelfde principe als mieren en bijen dat ook doen. De vooruitzichten zijn dan ook om in de toekomst zwermen van Zebro's naar de maan te sturen. Hierdoor kunnen onder andere grotere oppervlaktes efficiënter verkend worden en plekken onderzocht worden die anders te risicovol en niet bereikbaar zijn voor een grote dure maanrover. Denk maar aan maangrotten en –kraters.

Geplande lancering 2022
Het Lunar Zebro project probeert de maanrover in 2022 te lanceren naar de maan. Daarvoor is het team nog op zoek naar een geschikte lanceringspartner. Ook moet er nog veel onderzoek gedaan en testen uitgevoerd worden om de missie in 2022 een succes te maken. De team is hier wel hoopvol over en gaan ervan uit dat kort na de 50 jaar eerste maanlanding jubileum Nederland ook de landing van de eerste Nederlandse maanrover kunnen vieren".

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten